Мистецький проект святкували на Ямпільщині 13 січня. З усіх куточків області на свято прибули представники районів, сіл та нових об’єднаних територіальних громад. Під нестихаючі колядки та щедрівки свої світлиці, вертепи, вироби народного мистецтва, святкові страви презентували господарі й господині з усіх районів Вінниччини.

Чому вирішили провести фестиваль обласного рівня саме в Буші, розповідає директорка Обласного центру народної творчості Тетяна Цвігун:

– Різдво ми відзначаємо вже багато років, у нас в кожному районі проводиться фестиваль «Різдвяне диво», раз у два роки проводимо у Вінниці. У цьому році святкували в Буші, вирішили привернути увагу як до туристичного об’єкта, як до історичного села. Тому ми з задоволенням проводили там свято. До того ж, прийнято розпорядження Обласної державної адміністрації про цей митецький етнофестиваль. Усі райони виявили бажання взяти в ньому участь, навіть новостворені ОТГ. Були представники шести нових об’єднаних територіальних громад, які представляли свої світлиці. Більшість сіл Ямпільського району теж долучилися до святкування. Думаю, що це добре, що ми маємо можливість відзначати таке свято в Буші й привертати увагу саме до таких історичних місць.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій під час вітального слова казав, що «Різдво в Буші» відтепер святкуватиметься на Ямпільщині щорічно. От як до цього поставилися жителі села:

– До нас щороку приїжджають сотні й тисячі людей на екскурсію в заповідник. Якщо тепер відвідувачів стане ще більше – це нам тільки на щастя. Аби лише холод не відлякав, – розповідає мешканець Буші Олексій.

– Це дуже добре, що ми маємо таку можливість прийняти стільки гостей, та ще й на Різдво, – ділиться враженнями бушівчанка Катерина. – Дуже цікаво знайомитися з традиціями, з якими нас знайомлять колективи, які приїхали на святкування. Та ще й нагодують безкоштовно незвичними частуваннями.