І вже за півроку переможці конкурсу грантів із Тульчинського, Немирівського, Бершадського, Тростянецького і Гайсинського районів 6 лютого розповідали про свої перші успіхи, плани на 2018-й та створення нових робочих місць в рідних селах Поділля.

– Ми задоволені настроєм на успіх наших переможців, бо конкурс грантів від МХП на Вінниччині проходить вперше, –- зазначила фахівець із зв’язків із громадськістю та пресою МХП Ганна Горбатюк після зустрічі з переможцями конкурсу грантів від МХП на Вінниччині. – Вважаю, що запуск проекту вдалий і вже зараз ми бачимо високі результати. І по очах наших переможців видно, що вони буквально «горять» підготовкою до великого старту своїх задумів цієї весни! Приємно, що всі грантові кошти використані за призначенням і вже почали «працювати» в селах Вінниччини. Звісно, кожен переможець зіштовхнувся із труднощами зростання та розширення власної справи, але завдяки підтримці бізнес-тренерів спілки «Стіна» та власній ініціативності вони знаходять правильні рішення. Хто із вінничан із цієї 20-ки мене здивував? Знаєте, більшість мають підприємницьку «жилку», займаються власною справою не перший рік та завдяки грантам від МХП досягають нових висот в бізнесі у своїх селах. Це приємний фактор, який сприяє успішній реалізації проекту. Звісно, багато грантерів починають власну справу своїми руками, залучають свої родини та родичів. Втім, вже перший успіх, перша продукція чи послуга і перша зарплата новому працівнику – це і є ті самі кроки до розвитку села на Вінниччині! Бо в Черкаській області подібний конкурс відбувся вже вдруге і активні селяни та фермери про нього знають, пишуть власні бізнес-проекти та готуються до перемоги!

Водночас, керівник ГО «Спілка підприємців «Стіна» так прокоментував хід реалізації проекту МХП «Село: кроки до розвитку» у Вінницькій області:

– Вважаю, що проект успішно стартував і вже відбувся в нашій області! Адже всі переможці конкурсу на грантові кошти вже закупили нове обладнання, саджанці, упаковку чи технології, які виводять їхні бізнес-ідеї на новий рівень і створюють нові робочі місця в селах Вінниччини, –- розповів голова спілки «Стіна» Олександр Печалін, який координував проект МХП на Вінниччині. – Варто зазначити, що наші переможці працюють і розвиваються у різних сферах підприємницької діяльності – від вирощування унікальних лікарських рослин до організації дозвілля, відновлення міні-ГЕС, вирощування малини-полуниці, винограду, виробництва локального сиру із місцевої сировини і до сортування сміття та відкриття сучасної перукарні в Райгороді! А перше, з чого ми з ними почали – це «математика»… Бо завдяки бізнес-тренерам учасники проекту вчились рахувати свої витрати і прибутки. Визначати першочергові завдання і те, з чим можна почекати до кінця сезону… Приємно, що вони вже відчули смак успіху та підтягують до себе у своїх сільських громадах активних, ініціативних, підприємливих людей завдяки проекту від МХП.

І вже під час звітних промов переможці конкурсу грантів від МХП поділились своїми першими успіхами і планами на 2018-й бізнес-рік!

– Ідея вирощувати саме унікальні лікарські трави тут на Поділлі не нова, але я вибрав три рослини як запоруку успіху своєї сімейної справи. Це «Золотий корінь», «Цар трава» та Лапчатка Біла. Бо хочу залишити дітям і внукам щось серйозне, а людям – натуральну рослинну допомогу в зціленні від хвороб, – розповів Станіслав Розсоха із Ладижина. – Вже третій рік господарюю на ділянці, мрію про власний маточник-розсадник. На 40 тисяч гривень, які я отримав як грант від МХП на розвиток власної справи у вінницькому селі, купив сонячних панелей для власної альтернативної енергостанції. Вже цього року плануємо зібрати перший пробний урожай Лапчатки Білої… А на Золотий корінь, що лікувальними властивостями перевершує легендарний Женьшень, запрошуємо в 2019-му! Знаєте, я впевнений, що можна не їхати на заробітки в Польщу чи Німеччину, що можна тут у нас на Україні та Поділлі мати власну справу, заробляти пристойні гроші та жити в батьківській хаті на рідній землі.

А в селі Клебань Тульчинського району один із 20 переможців конкурсу грантів відбудовує міні-ГЕС в рідному селі:

– Ще в 1953-му в нашому селі працювала міні-ГЕС, яка давала світло, працював млин і це був своєрідний народний центр Клебані. Нині тут залишилась будівля та ставок, де чоловіки із села ловлять карасів. А я вирішив упіймати свою «золоту рибку» саме завдяки малій енергетиці, – розповів Петро Халаман із Клебані. – Для цього знайшов турбіну, яку викуплю в Кам’янці-Подіському та відбудую приміщення ГЕС. Проект затратний, але перспективний. Бо хочу, щоб у Клебані була не лише «зелене» енергетика, але й гарний став, свіжа риба та молоді активні люди… Так, я ризикую, бо вкладаю в проект грантові та власні кошти. Але якщо село не врятувати, не дати людям роботу, світло і надію, то більшість молоді поїде на заробітки по закордонах і Клебані буде край! За підтримки гранту від МХП я хочу врятувати рідне село і бути успішним тут – на своїй землі.

В Лесі із Райгорода, що отримала кошти на розвиток власної перукарні в селі, вже похвалилась відкриттям «Салону»!

— В мене одна єдина перукарня в селі Райгород, де ще минулого року не було води! А без води неможливо надавати якісні послуг жінкам як то фарбування, мелірування, хімічна завивка волосся, — розповіла Леся Гнатенко. — І тому до мене ходили переважно чоловіки на прості стрижки. Тепер до Райгорода в рамках ОТГ приєдналось 11 сусідніх сіл і завдяки гранту від проекту «Село: кроки до розвитку» я підвела воду, закупила нове обладнання та зробила ремонт в приміщенні! Тому в Райгороді тепер не перукарня, а повноцінний салон із якісним сервісом, доступними цінами та знижками для постійний клієнтів. Думаю розширятись і брати на роботу помічницю, бо новина про оновлену перукарню швидко розійшлась по Райгороду та селах і роботи дуже багато! Тим більше, що попереду весна і наше жіноцтво хоче виглядати гарно та сучасно!

Також, варто зазначити, що завдяки проекту грантів від МХП діти віком від 6 до 14 років із трьох сіл Тульчинського району – Клебань, Богданівка та Білоусівка отримали можливість відвідувати уроки малювання, графіки та живопису олійними фарбами від художника і народного майстра Дмитра Самошевського.

Ще кілька дуже цікавих бізнес-проектів у селах Вінниччини від переможців конкурсу грантів МХП «Село: кроки до розвитку» знаходяться на стадії підготовчих робіт та запуску із весни 2018-го.

Як зазначила у фіналі зустрічі із вінницькими переможцями Ганна Горбатюк, усі кошти в рамках грантів стали першим кроком для успіху 20 бізнес-ідей в селах Вінниччини.

– Сьогоднішнє щире і відкрите спілкування із нашими партнерами підтверджує – всі переможців витратили отримані кошти належним чином. Бо ці люди вже почали будувати, садити, розширятись, а головне – мріяти про щось більше. Успіхів вам!