Цього року під час вступної кампанії у вищі навчальні заклади бюджетні місця «ходитимуть» за абітурієнтами, котрі набрали найбільшу кількість балів при складанні ЗНО.

– «Пороги» максимуму і мінімуму бюджетних місць на кожну спеціальність встановлюються вишами в зв’язку з тим, що в Україні вступ на бакалаврат та деякі спеціальності магістратури здійснюється за широким конкурсом. Він передбачає, що бюджетне місце надається не конкретному закладу освіти, а йде до нього за вступником з найкращими балами. Тому максимальний обсяг відображає, скільки найбільше таких вступників зможе прийняти виш, а кваліфікаційний мінімум показує — скільки абітурієнтів мають бажання навчатися за конкретною спеціальністю, — кажуть у Міністерстві освіти та науки.

Вперше цього року під час вступної кампанії бюджетне місце «ходитиме» за абітурієнтом.

Тож виші можуть отримати як максимальний обсяг місць державного замовлення, так і не отримати нічого взагалі.

Прийматимуть вузи заяви від вступників з 12 липня. Загалом, графіки залежатимуть, від того, на яких умовах вступає абітурієнт.

Міносвіти оприлюднило інформацію про максимальне держзамовлення у вузи цього року.

З нею можна ознайомитися на сайті Міносвіти в розділі «вища освіта» («вступна кампанія -2018»). По Вінницькій області надана інформація максимального обсягу прийому на денну форму навчання за держзамовленням тільки по трьох вузах: техуніверситет має таких — 677 місць, педуніверситет — 422, з яких найбільше «безкоштовних» місць для істориків — 38, аграрний — 347.

Щоб отримати таку інформацію по інших вузах, наприклад, дуже популярному у Вінниці, з найбільшим конкурсом – медуніверситеті, у прес-службі Міносвіти попросили нас зробити запит у Київ. Виходить, абітурієнтам теж треба робити запити про держмісця у медунівері, торговому університеті, щоб визначитися: чи варто подавати сюди заяви і чи є шанси навчатися безкоштовно? Чому інформація не оприлюднена? Адже вона повідомляє про ліцензійні обсяги — скільки вступників на конкретну спеціальність чи спеціалізацію може прийняти вуз?