Бо 4 роки тому пан Дамян вже працював у Вінниці та разом із своєю родиною виходив на вінницький Майдані у дні Революції Гідності. Генкосул чудово знає українську мову, яку вивчив ще студентом у Польщі.

А нині під час днів Полонії на Вінниччині пан Дамян Цярціньскі поділився своїми думками щодо першого року «безвізу» та українських заробітчан у Польщі:

– Як змінилась робота вашого Генконсульства після запровадження «безвізу»?

– «Безвіз» – це великий крок вперед у відносинах між Україною і Польщею та Євросоюзом загалом. Зміни, дійсно, відчутні. У нас шенгенські візи зараз складають приблизно 3% від усіх віз, які ми видаємо в Консульстві., – зазначив пан Дамян Цярціньскі. – Тобто їхня кількість зменшилася кардинально. Але ми увесь час видаємо національні візи – це візи на роботу, для студентів, які навчаються в Польщі, і візи для людей, які мають «Карту поляка». Наприклад, у березні ми в Консульстві видали більше 10 тисяч національних віз. Але «безвіз» – це великий крок вперед, тому що я сам маю особистий досвід – пам’ятаю часи, коли мені потрібно було робити візу в Німеччину, коли їхав в університет, – були певні ускладнення. А зараз людина сідає в поїзд Вінниця – Пшемишль з паспортом – і через 6 годин вона там. Це величезні можливості для молоді, студентів, які хочуть пізнавати інші країни.

– Це правда, що Польщу та ЄС заполонили у нелегали з України? 

– Знаєте, там, де є міграція, завжди трапляються нелегальні моменти. Але більшість українців, які зараз перебувають в Польщі, а це – близько 1 мільйона, вони там – легально, в тому числі працюють., – вважає пан Генкосул. – Нелегально – це або якщо вони в’їжджали на підставі візи, виданої на півроку, і залишились там, скажімо, на рік, або ж – якщо працюють неоформленими. Натомість, більшість українців, які працюють в Польщі, – вони там легально. Тому що польські роботодавці зацікавлені в працівниках, оскільки в Польщі є дефіцит робочої сили. З іншого боку, українці, які приїжджають в Польщу, вже знають, що не потрібно працювати нелегально, якщо є можливість працювати легально: сплачувати податки, мати страховку – усе, що мають громадяни Польщі. Останні дані за 2017 рік показують, що фінансові трансфери від українців, які працюють в Польщі, складають більше 9 мільярдів злотих.

Це – теж фінансова підтримка родин тих працівників з України, які працюють в Польщі. З 1 січня 2018 року почали діяти нові закони для тих, хто хоче працювати в Польщі. Зокрема, ті, хто зайнятий на сезонних роботах, може офіційно працювати в Польщі до 9 місяців, раніше це було півроку. У деяких галузях польської економіки, наприклад, сільському господарстві, туризмі спрощено отримання візи. Студенти, які навчались в Польщі і там почали працювати маючи легальний договір, – їм вже не потрібен ніякий дозвіл, вони приїжджають в Консульство і тут на підставі тільки договору про роботу і польського диплому отримують візу. Крім того, є багато суспільних інформаційних кампаній, наприклад, підготовлених польським міністерством праці для українців, аби донести, що вони можуть працювати легально. Адже завжди є люди, які хочуть використати інших, так було і з поляками, які також виїжджали працювати на Захід.

Сергій Годун