Чому? Адже не тільки в Україні, але й на усьому пострадянському просторі немає підприємства, подібного унікальному державному науково-виробничому підприємству «Геосистема» у Вінниці, яке виготовляє прилади геодезії, картографії, дистанційного зондування землі. Їх за валюту купують США, Канада, країни Західної Європи, Австралія, Китай, Мексика, Південна Корея, країни Африки — всього більше 50-ти країн світу. Крім того, сьогодні тут розробляють і виготовляють аерознімальні комплекси на замовлення Збройних сил України. Успішне підприємство — а їх, погодьтесь, зараз не так багато! — великі перспективи, середня зарплата робітників більше 9000 грн. на місяць… Чому ж колектив лихоманило тоді і лихоманить досі?

Нині підприємство знаходиться у сфері управління Держгеокадастру і Мінагрополітики України.

– Спочатку у нас були лише підозри щодо рейдерського захоплення «Геосистеми» з боку Держгеокадастру шляхом доведення підприємства до банкрутства, а тепер вони переросли у тверду впевненість! — наголосив Валерій Сечко, голова ради трудового колективу ДНВП «Геосистема». — Як можна було звільнити з посади директора Віктора Малова, досвідченого фахівця-оптика, і у 2015-му пропонувати іншого керівника, абсолютно недосвідченого у цій галузі, зате великого інвентаризатора? Видно, для когось дуже ласим шматочком є активи нашого підприємства! У березні поточного року наш директор Віктор Малов захищав фінансовий план та звіт підприємства. Всі показники були на високому рівні. А саме — дохід від реалізації продукції за 2017 рік 21,5 млн грн., середньомісячна зарплата працюючих 9791 грн. Втім, серйозні люди із Держгеокадастру чомусь все це не оцінили і вирішили визнати роботу директора незадовільною.

20 березня наш колектив звернувся із відкритим листом до Держгеокадастру: «Під керівництвом Віктора Малова ДНВП «Геосистема» не тільки випускає фотограмметричні прилади, але й успішно виконує декілька важливих оборонних замовлень. Просимо продовжити дію контракту Малова, не створювати штучно напружену ситуацію, не загострювати стосунки з працівниками. Це може привести до звільнення провідних фахівців і негативно вплинути на виконання замовлень Міноборони».

Кого тільки ми не просили допомогти, захистити від несправедливих рішень Держгеокадастру! Звертались у Вінницьку ОДА, облраду, СБУ і прокуратуру у Вінницькій області. Але отримали тільки формальні відписки.

І невдовзі отримали «відповідь» Держгеокадастру: «22 березня 2018 року Віктора Малова звільнено з посади директора ДНВП «Геосистема» у зв’язку із закінченням контракту (22.03.18) відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 36 КЗпП України. Мовляв, скінчився контракт — пліз, на вихід! Підписала відповідь перший заступник голови Держгеокадастру Людмила Шемелинець. На нашу думку, головне для Держгеокадастру і Мінагрополітики — прибрати Віктора Малова з посади директора.

– Як на це зреагував колектив?

– Сім провідних спеціалістів звільнились! — долучився до розмови Валерій Гайда, заступник директора ДНВП «Геосистема», на якого тимчасово покладено обов’язки директора підприємства. — Тоді до першого заступника міністра Мінагрополітики і продовольства України Максима Мартинюка — до речі, вінничанина, колишнього директора департаменту архітектури Вінницької міськради — звернулось керівництво Одеського авіазаводу, з яким ми разом виконуємо спільний контракт у рамках оборонного замовлення для Повітряних сил ЗСУ. Одесити просили Максима Мартинюка поновити на посаді директора Віктора Малова, головного конструктора зазначених робіт, розрахованих на 2017-2020 роки.

– Що ж відповіли одеситам?

– Нічого! А у нашому колективі панує обстановка невизначеності, дуже нервова і напружена.

Андрій Ксьондзик, провідний фотограмметрист «Геосистеми», вважає, що сьогодні ДНВП «Геосистема» робить важливу для України справу. Укладені контракти, йде робота, потрібні спеціалісти, їхня кваліфікація, знання, професійні навички, — а вони звільняються! Де логіка у діях столичного керівництва? Її немає! Замість того, щоб отримувати валютну виручку від «Геосистеми», наша держава змушена буде витрачати валюту, щоб купувати необхідне країні обладнання за кордоном.

У колективі існує думка, що впливові мужі спеціально доводять «Геосистему» до банкрутства. Така позиція посадових осіб Держгеокадастру і Мінагрополітики приведе до краху «Геосистеми», прибуткового вінницького підприємства! Колектив залишає за собою право відстоювати рідне підприємство усіма законними методами.