31 травня, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман проінспектував роботи, які ведуться на трасі М-12. Він побував у трьох областях, аби особисто перевірити, як ремонтують українські дороги. Загалом станом робіт залишився задоволений і запевнив, що масштабні ремонті роботи українських доріг триватимуть й надалі.

На Вінниччині капітально ремонтують міжнародну трасу М-12 «Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка». Вона входить до проекту GО Highway, що поєднуватиме чорноморські порти Одеси та Миколаєва із польським містом Гданськ на Балтійському морі. У Вінницькій області протяжність дороги складає 185,4 км. За добу цією дорогою проїжджає від 10 000 до 13 000 автомобілів.

Проінспектувавши українські дороги у трьох областях, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що в цілому станом робіт задоволений. Але є проблемна ділянка у Хмельницькій області.

«Ми сьогодні проїхали три області – Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку. Можна пересвідчитися усім, що ми розпочали масштабний сезон будівельних робіт по відновленню українських доріг. Це масштабний проект від західного кордону до півдня країни. Мене турбують темпи виконання робіт по Хмельницькій області, я сьогодні нещодавно призначеному голові обласної державної адміністрації про це сказав. Кошти на ремонт дороги від Хмельницького до Вінниці виділені, тендер проведений, але поки що підрядник не збирається інтенсивно приступати до виконання робіт. Разом з тим, роботи ведуться, – зазначив голова Уряду. – Я задоволений тими технологічними підходами, які я побачив. Разом  із нами працює лабораторія, яка визначає додатково дослідження матеріалів і технологій, що використовуються».

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив, що інспектуватиме дороги по всій Україні. Адже масштабні ремонті роботи тривають уже другий рік поспіль.

«Я сказав, що дороги в Україні будуть побудовані – і я тримаю своє слово. Ми вже другий рік поспіль масштабно будуємо дороги по всій Україні. Єдине, треба зважати на те, що в різних регіонах по-різному влада виконує свою роботу – десь інтенсивно, а десь, на превеликий жаль, ми не бачимо прогресу, хоча є відповідні кошти. Я буду об’їжджати всю Україну.  Ми започаткували абсолютно новий підхід до ремонту доріг – утворили координаційну раду з питань безпеки дорожнього руху, нещодавно затвердили стратегію щодо підвищення безпеки на дорогах, якої не було, і вперше виділили більше 2,5 млрд грн в рамках модернізації доріг на відповідні заходи. Дороги в Україні діляться на дві категорії – це ті, які зробив Уряд Гройсмана, і ті, які має зробити Уряд Гройсмана. Цього року на дороги ми виділяємо рекордні 47 млрд грн – такої цифри ніколи не було в Україні, і вона буде збільшуватися», – додав Володимир Гройсман.

«Через місто Вінницю проходить дві міжнародні траси М-21 і М-12.  Остання входить до міжнародного коридору «Балтійське море – Чорне море». Гарний стан дороги М-12 призведе до розвитку населених пунктів, в тому числі і міста Вінниці. Підприємці уже також починають працювати над розвитком інфраструктури. Вважаю, що це позитивно вплине на економічний розвиток і обласного центру. Нове дорожнє покриття буде стояти не менше 10 років», – розповів начальник Служби автомобільних доріг у Вінницькій області Ігор Корольчук.

Довідка:

Проект Gо Нighway поєднає порти Балтійського і Чорного моря від Гданську до Одеси, Херсону й Миколаєва. Цей маршрут враховує траси М-09 Тернопіль – Львів – Рава Руська; М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка (Тернопіль – Умань); М-05 Київ – Одеса (Біла Церква – Умань – Одеса); М-14 Одеса – Мелітополь – Новоазовськ (Одеса – Миколаїв – Херсон).

Цього року на виконання робіт за проектом виділено 4 млрд грн. Роботи вже розпочато на 12 об’єктах маршруту, в тому числі на 4 ділянках траси М-12. Станом на кінець травня обсяг виконаних робіт становить 891 млн грн.