Постійний ріст тарифів «Укрпошти» на доставку газет, фактичний розвал самої системи поштового зв’язку в сільській місцевості, різке подорожчання газетного паперу, яке супроводжується його гострим дефіцитом, вже поставили українську пресу на межу виживання!

Вимагаємо від Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики та Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при Президентові України внести пропозицію щодо змін до Державного бюджету України і врешті виконати законодавчу Норму про адресну фінансову підтримку реформованих друкованих видань хоча б у розмірі втрат редакцій від подорожчання газетного паперу!

Зважаючи на бездіяльність Кабінету Міністрів України в цьому питанні протягом трьох років, сподіваємось на принципову позицію Верховної Ради та Президента України!

ВИМАГАЄМО від Кабінету Міністрів України вирішити питання із подоланням дефіциту газетного паперу, позбувшись монополії російського газетного паперу в Україні, а в перспективі кількох років – будівництва паперовий комбінатів або переобладнання існуючих потужностей для виробництва достатньої кількості власного якісного газетного паперу!

ВИМАГАЄМО від Верховної Ради України внести до порядку денного та підтримати законопроект №7291 «Про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і міс

цевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей» та скасувати рішення про підвищення тарифів на доставку газет, затверджене наказом Міністерства інфраструктури без врахування громадського обговорення та наданих в його ході пропозицій!

ВИМАГАЄМО невідкладного державного втручання з метою недопущення колапсу «Укрпошти» – державного оператора поштового зв’язку України! Поруч із Державною програмою «Сільська медицина» має бути розроблена і впроваджена Державна програма «Сільська пошта»!

ВИМАГАЄМО притягнути до відповідальності посадових осіб органів державної влади, на яких законодавством покладено обов’язок здійснювати державну політику в сфері засобів масової інформації за бездіяльність та за рішення, направлені проти місцевої преси!

Заяву прийнято загальними зборами Національної асоціації українських медіа 13 квітня 2018 року. Колективи більше 100 місцевих газет оприлюднюють її на знак солідарності!

Національна асоціація українських медіа (НАУМ) – всеукраїнська мережа професійних засобів масової інформації, що об єднує юридичні особи-суб’єкти інформаційної діяльності: редакції газет, телерадюкомпаній, видавництв. Нацюнальна асоціація українських медіа (НАУМ) об’єднує до 200 редакцій’, з яких 100 є дійсними членами НАУМ, та консультує більшість редакцій місцевих ЗМІ, які (особливо на рівні районів) користуються найбільшою довірою жителів, формують більше 50% передплатного тиражу всієї преси країни.