Приховати скандал навколо особи гендиректора Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» Анатолія  Іванця владному бомонду Вінниччини таки не вдалось…

Адже під час запитань-відповідей голови ОДА Валерія Коровія на останній сесії облради стався публічний скандал між губернатором та депутатом Валерієм Скрипченком саме за «домашній арешт та ліс Іванця»… І вже за 10 хвилин на мобільний депутата прийшла інтригуюча СМСка!

Бо коли керівник області заговорив у своєму звіті про тему №1 – боротьбу із корупцією, то депутат від «Свободи» одразу нагадав пану голові ОДА про рішення суду по «затриманому» посадовцю із числа ТОП-лісників! Адже, за словами депутата Скрипченка, у нього є побоювання, що розслідування по Іванцю «спустять на гальмах, бо затриманий зухвало поводиться на допитах і «козиряє» на високу «кришу»…»

– Чому «питання Іванця» так дратувало губернатора? — запитали ми у депутата облради Валерія Скрипченка.

– Бо сидить під домашнім арештом гендиректор обласного комунального підприємства, якого підозрюють в оборудці із лісом на серйозну суму – лише на 1,3 мільйона гривень по одному району. А райлісгоспів у нас на Вінниччині 22. І якщо по кожному лісу за заниженими цінами продали

ФОПам з усієї України на мільйон, то це вже дуже крупні суми збитків! Не вірю, що ніхто не знав про цей «бізнес», — зазначив депутат. – А ще я оприлюднив із сайту міського суду Вінниці ухвалу від 14 травня 2018-го про відсторонення від посади керівника «Віноблагролісу» Анатолія  Іванця на 2 місяці, про що вперто мовчали в коридорах вінницької влади… Може, тому, що такого калібру посадовців у нас не прийнято садити за грати, а краще традиційно «порішати питання»?

– Але ж губернатор на сесії визнав, що негативно ставився до роботи Іванця?

– І мене це здивувало! Бо якщо «негативно», то чому терпів Іванця на такій посаді в обласному комунальному спеціалізованому лісогосподарському підприємстві «Віноблагроліс»? А про «нахабну поведінку підозрюваного на допитах» мені як депутату повідомили поінформовані джерела, які я поки що не хочу називати з певних причин… І на 99% це правда, бо вже за 10 хвилин після мого виступу на сесії від «арештованого» Іванця мені пришла СМСка із запитанням, звідки я знаю про його зухвалу поведінку на допитах і решту деталей… Значить, він дивився сесію он-лайн та відстежує інформацію навколо своєї особи?

Тим більше, що губернатор на сесії при всіх визнав, що в залі можуть бути присутні решта учасників оборудок із лісом на Вінниччині…

– Окрім лісу на 1,3 мільйона, до Іванця ще є питання у депутатів?

– Так, бо нещодавно він приходив до нас в облраду на комісію, ми виділяли «Віноблагролісу» кошти на авто для подрібнення деревини та нині перевіряємо вартість цієї машини та обставини тендеру. Так само є питання до клітки для ведмедів за мільйони… Звісно, за версією голови ОДА, в Україні діє презумпція невинуватості та злочинцем посадовця може визнати лише суд! Але чи дійде ця справа до суду? Ось у чому було моє головне запитання до Валерія Коровія як керівника ОДА і представника Президента у Вінницькій області…

Цікаво, що коли 8 лютого 2018-го працівники Погребищенського відділення поліції затримали  двох жителів Рівненської області, які вночі з території райагролісу в селі Сніжна вивозили деревину, то гендиректор «Віноблагролісу» Анатолій  Іванець тоді прибув на місце незаконної порубки та прокоментував шокуючу ситуацію:

«Завдячуючи лісовій охороні та поліції Погребищенського району нам сьогодні вдалося затримати порушників. Далі буде слідство, скоріше за все, і судові процеси, і відшкодування збитків, адже в законодавстві України існує покарання за самовільну рубку деревини та її крадіжку. Суд визначить провину кожного і прийме рішення. Дуб і ясен – найбільш цінні породи на Вінниччині. Ми оцінюємо  кубометр такого лісу десь у 30 тисяч гривень, тож спокуса легкої наживи дуже велика. Зловмисники забирають лише найціннішу частину дерева – решта залишається у лісі, при падінні пошкоджуються дерева, які ростуть поруч. По сьогоднішній рубці орієнтовні збитки, завдані лісовому господарству, становлять  десь 115 тис. грн.»

За словами посадовця, здійснення охорони лісу від незаконних порубок – дуже важкий процес, оскільки це не склад, який можна зачинити на замок чи поставити вартового. Тож лісовою службою перекопуються непланові в’їзди в ліс, облаштовуються шлагбауми на планових в’їздах, проводиться роз’яснювальна робота серед населення. Навантаження на одного лісівника становить десь 500-600 гектарів лісу — це дві-три сільських ради. Проте всі можливі засоби захисту застосовуються.

Як бачимо, нині справу про можливі оборудки із лісом відкрили вже проти самого гендиректора «Віноблагролісу»…

Сергій Годун