Відомий  політик  та «Вінницький зять» Роман Безсмертний ще у травні заявив про намір брати участь у виборах Президента України. Нині він готує грунт для своєї майбутньої кампанії, їздить містами країни та проводить відкриті публічні дискусії «Якої ми хочемо України».

Вінниця стала четвертим містом такої зустрічі після Львова, Харкова та Одеси.

І з перших слів політика стало зрозуміло, що  Романа Безсмертного справді є власне бачення відновлення держави, врегулювання війни на Донбасі, на проблеми корупції, армію, церкви та державного управління Україною та її місця у сучасному світі.

Тому в готелі «Франція» 10 серпня   Роман Безсмертний  зібрав у Вінниці реальний  дискут-клуб у форматі зустрічі   «Якої ми хочемо України».

Перезавантажити державу

– Політика країни має відповідати на замовлення суспільства, – вважає Роман Безсмертний і ставить діагноз нинішній ситуації в Україні:

Діагноз один – розрив між державою і суспільством. Вони існують окремо.  І це триває вже кілька років. Людина займається самовиживанням, а держава зосереджена на собі. Між тим, головною цінністю завжди має бути людина. Наше суспільство своєю активністю та прогресивністю вже давно переросло державу в своєму розвитку. А управління – законсервовано.

Політик переконаний, що Україна може стати успішною – забезпечити безпеку країни,  подолавши корупцію, злидні, піднявши економіку та добробут населення – тільки після того, як державу буде перезасновано та перезавантажено. Для цього Роман Безсмертний пропонує оновити Основний Закон країни шляхом прийняття Конституційного акту. Тривалість перехідного  періоду він визначає у три роки.

За цей час можна підготувати та ухвалити за допомогою Конституції нову модель держави, підготувати кадри та запровадити її. А після цього опинитися в новій державі з оновленою політичною та економічною системою, – пояснює Роман Безсмертний. – Просто реформувати та лагодити вже нічого неможливо, треба створювати все з нуля. Будувати. Потрібна нова якість політики.

При цьому він залишається прихильником парламентсько-президентської республіки.

Розбудити еліту

Саме це для позитивних перетворень в Україні пропонує Роман Безсмертний:

– Еліта нації – це відкритий нерв, це розум суспільства. Тому треба організувати діалог всередині еліти, дискусію про цінності, навколо яких формується людина, про замовлення суспільства на ефективну політику. Спілкування з елітою допомагає сформувати авторський підхід до цього замовлення, тобто програму кандидата в Президенти. Це і є завданням мого нинішнього туру Україною.

Про роль церкви на окупованій Україні

– 611 парафій діють на окуваних територіях України і це 400 протестантських та 60 Київського Патріархату. А першими відмовились перереєструватись у злочинців саме Московський патріархат., – зазначив Роман Петрович. –  Тому роль церкви по діалогу із 3 мільйонами, що вимушено живуть  під окупантами,  належить саме церкві…

Окрему дискусію із Романом Безсмертним та ще двома знаними експертами у Вінниці по перекроєнню кордонів України та можливості забути про Донбас і Крим спробував зав’язати відомий пенсіонер та політик у відставці Микола Ільчук…

Але відповідь на ці “консервні”  настрої та  сєпарські вислови  була нищівною:

– Що ми отримали від батьків – велику і єдину Україну, те і маємо передати своїм дітям! Іншого не існує… І я не сприймаю ці закиди та ідеї забути про Крим, перенести кордони і почати жити заново без війни і багатотисячних жертв. Бо між нами кров, смерті та війна! І це надовго, –  відповів  Ільчуку Роман Безсмертний під оплески більшості присутніх.

– Водночас, із залу автору ідеї  про зміну кордону України порадили «цілувати Бойка як приїде до Вінниці…»

Ось така гаряча дискусія проходила у «Франції 10 серпня…

Варто також зазначити,  що  письменник та історик Вадим Вітковський подарував Роману Безсмертному на зустрічі унікальну книгу про Історію України.

А також на форумі «Якої ми чочемо України» на місцевого активіста із «Партії пенсіонерів»   Віктора Малиновського чекав легкий облом.  Бо на його запитання про дострокові відклики депутатів, президента і всіх посадовців перший Посол України в РФ Володимир Крижанівський як експерт дискусії відповів жорстко і чітко – “Самі маєте відповідати за це! І терпіти депутата 5 років, якщо ви його вибрали… Невже ви хочете кожні 3 місяці вибори та постійну зміну мерів, депутатів та прем’єрів, бо хтось вам не подобається… Обрали – терпіть! І більше за нього не голосуйте!

Окремо відомого політика у Вінниці запитали про його родину, дружину і дегустацію вишняка із тестем на кухні:

– Мені завжди приємно бути у Вінниці, бо не дарма я «Вінницький зять»! Але якщо говорити про  синонімічний ряд family, сім’я, родина, то він має різне значення. Бо родина це п’ять – шість поколінь. Сім’я – два покоління. Family – я та мої діти., – відповів Роман Безсмертний. –   Звідси починається феноменальна річ і філософія, на якій має  будуватись багато речей, держава і    мораль! Бо віра і мораль  – це основа всього! А  випити доброго домашнього  вишняку на Вінниччині  дуже приємно, тим більше, що паче цього літа так щедро вродили на Поділлі вишні».