Нагадаємо, у 1980-му Стус був заарештований за антирадянську діяльність. Державним захисником у справі призначили 26-річного Віктора Медведчука. Але на суді Медведчук не захищав підсудного, не підтримував його вимоги, нічого не зробив, аби правильно донести до суду його клопотання. У своїй промові він сказав: «Кваліфікація дій Стуса вірна». Тобто, адвокат визнав вину підсудного — при тому, що сам підсудний своєї вини не визнавав (це пряме порушення радянського законодавства). Адвокат Медведчук виступив у ролі «другого прокурора» і довів справу до найважчого вироку – 10 років позбавлення волі і 5 років заслання. У вересні 1985-го у таборі Пермської області Василь Стус помер.

Днями із виробничого графіка фільму «Птах душі» вирізали сцени суду над Стусом, де фігурувала одіозна постать Віктора Медведчука, кума Путіна. І взагалі зникли всі згадки про нього. І що нібито це було зроблено за особистим проханням адвоката Медведчука Ігоря Кириленка.

– Василь Стус здійснював такі дії, які підпадали під норми статті 62 Кримінального кодексу УРСР — це був кінець, нічого не можна було зробити! В разі виходу в прокат фільму про Стуса з недостовірною інформацією про Віктора Медведчука я залишаю за собою право на заборону через суд демонстрації цієї стрічки! – пригрозив Ігор Кириленко.

Після цієї заяви хвиля обурення прокотилась Україною! Голова Держкіно Пилип Іллєнко запевнив, що судитись Медведчук буде не з авторами фільму, а з державою Україна в особі агентства з питань кіно. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман у зв’язку з тим, що картина знімається державним коштом, оприлюднив вимогу, аби у фільмі про уродженця Гайсинщини Василя Стуса все було «чесно, правдиво, повністю і без перекручувань». Після звернення Гройсмана знімальна група пообіцяла дозняти сцену суду над поетом-дисидентом. При цьому у заяві творчого колективу наголошується, що прибрати епізод з Медведчуком їх нібито просив Дмитро Васильович Стус, син поета. Але той категорично заперечив це, обурився і пообіцяв повністю припинити співпрацю з кіногрупою. Соціальні мережі вибухнули емоціями: «Ганьба таким політикам, як Медведчук!», «Український вибір» — це насправді «русский мир», який він хоче збудувати в Україні!», «Олігарх Медведчук торгує зрідженим газом, який отримує з Росії» і т.д.

– Медведчука давно треба позбавити права політичної діяльності в Україні! — переконаний Володимир Лазаренко, член правління Вінницької обласної організації НСЖУ. — Як може держава довіряти переговори у Мінську Кучмі і Медведчуку? Напевне, їм Путін більше довіряє чи «ЛНР»… Медведчук разом з Табачником викидав із підручників історії все, що стосувалось Помаранчевої революції, діяльності ОУН-УПА тощо. Він яскравий представник 5-ї колони, ненавидить Україну і мріє про імперію слов’янських держав на чолі з «царем Путіним»! А фільм «Птах душі», на мою думку, повинен стати містком між минулим і сьогоденням, показати контраст між ідейним борцем Стусом і пристосуванцем Медведчуком!

– Василь Стус не займався антирадянщиною. Навпаки, після перегляду «Тіней забутих предків» у 1965-му він відстоював честь, свободу і право людини на своїй землі розмовляти своєю мовою і посилався на те, що сталінські розстріли невинних людей відбувались всупереч заповітам Леніна. А це не антирадянська діяльність, звинувачувати в ній поета було безпідставно! — сказала поетеса Ніна Гнатюк, авторка книги про Василя Стуса. — Медведчук «топив» свого підзахисного, вимагав покарання за злочини, яких не було. Василь Стус — ідеальний українець, а Україна, на жаль, не ідеальна. Наприклад, суддя, який засудив Стуса, недавно отримав високу державну нагороду. Медведчук теж є часткою як тодішньої, так і сьогоднішньої системи, коли за гроші судять, за гроші вбивають і т.д. Викидати із фільму епізод із судом — це аморально! Варто всім прочитати книгу Дмитра Чобота «Як Віктор Медведчук захищав Василя Стуса».