«Я мама 9-річної дитини, у якої лікарі виявили плоскостопість. Їй потрібні ортопедичні устілки, — пише жителька Чечельника. — Але коли до нас приїхали ортопеди, я на прийомі у них дізналась, що пара устілок коштує від 400 до 600 грн. У мене немає таких грошей! Раніше їх видавали дітям безплатно. Чому ж ці такі дорогі, наче вони золоті? Чобітки дитині дешевше купити! На базарі прості устілки коштують 10 грн. Ну, а ці, на мою думку, повинні коштувати гривень сімдесят, а не вдесятеро дорожче! Хай би соцслужба Чечельника організувала прийом, щоб із села могли подзвонити, дізнатись ціну. Щоб не їхати 25 км на таксі, а потім вертатись ні з чим».

– Ортопедичні устілки виключені з переліку засобів реабілітації, якими забезпечуються діти з інвалідністю за рахунок держбюджету — згідно із урядовою постановою №238 від 14.03.2018, — пояснив Сергій Шмігленко, начальник управління правового забезпечення та соціального обслуговування департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА. — Раніше безоплатне забезпечення засобами реабілітації визначалось постановою Кабміну №321 від 05.04.2012 «Про забезпечення засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації за самостійно придбані засоби реабілітації».

Тепер, після змін, придбати ортопедичні устілки можливо в спеціалізованих магазинах, ортопедичних майстернях та на відповідних підприємствах. Вартість устілок залежить від цінової політики виробника. А от для пошуку виробників можна скористатись переліком підприємств на сайті Мінсоцполітики в розділі інвалідність (підрозділ «Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації»).

Навіть якщо виробники пропонують устілки за помірними цінами, то хто обмежить апетити продавців на місцях? Поки що це питання без відповіді… Ясно одне — без засобів реабілітації інвалідам не обійтись. Вони чекають, що держава захистить їх і простягне руку допомоги.