Глава держави особисто нагородив лауреатів XV Всеукраїнської акції «Герой-рятувальник року». Серед одинадцятьох нагороджених був і 14-річний Артем Суховецький із села Рахни Гайсинського району Вінницької області. У січні цього року він врятував свого 4-річного братика Максимка, який на санчатах провалився під кригу.

– Коли братик катався з гірки, його санчата вилетіли на лід і провалилися. За п’ять хвилин у крижаній воді він не лише отримав переохолодження, а й переніс клінічну смерть. Я був поруч. Підбіг до братика, подавав йому руку, але він вже наковтався води, не реагував зовсім, — пригадує Артем Суховецький. — Тоді я попрямував до протилежного берега і, ламаючи кригу голими руками, таки виніс непритомного Максимчика на поверхню. Далі намагався робити братові штучне дихання, але нічого не виходило.  Тоді почав кликати на допомогу.

Школяра почула місцева жителька, переселенка з Донецька Вероніка Носкова, яка в той час якраз була надворі. Вона прибігла, роздягла хлопчика, зняла свій теплий одяг і стала його закутувати в теплі речі. Хлопчика забрали до неї додому і викликали фельдшера, яка одразу почала робити штучне дихання і масаж серця, аж поки хлопчик не почав відкашлювати воду. Його одразу повезли в райлікарню, не чекаючи на «швидку». Дитина була в стані клінічної смерті. Його реанімували. Тиждень боролись за життя Максимка лікарі. На щастя, це у них вийшло…

Віталіна Володимирова