Як на 28-му році незалежності України змусити себе вірити нашій владі? Як переконати дітей любити Україну, не покидати її, а жити на рідній землі і боронити її? Тільки не кажіть нам, що немає коштів, ми не для цього обираємо владу. Не дозволяйте померти селу, яке знаходиться всього за 7 км від траси!» — написали зневірені люди голові Вінницької ОДА Валерію Коровію.

…Міжнародна європейська траса М-12 включає в себе комфортний шлях від Вінниці до Літина, і проїхатись цим маршрутом — одне задоволення…

– Але досить на 7-му кілометрі від обласного центру повернути ліворуч, на Слободу-Дашковецьку і Майдан – і Європа закінчується. А починається справжній вібростенд, яма на ямі! З Вінниці до повороту їдемо 5 хв., а такі ж 7 км через Майдан «виляємо» півгодини і більше. В машинах «вилітають» шарові опори, сайлентблоки, амортизатори, ресори, а до того ж нерви водіїв і гроші… Це катастрофа! Ось бачите, крутий поворот, де з одного боку ставок, а з другого глибоке урвище. Посередині залиті дощем вибоїни… Тут вже перекинувся трактор, ледве врятували тракториста. Ми реально боїмось! Маршрутки, вантажний чи легковий транспорт щодня ризикують потрапити в аварію! — розповідали місцеві жителі.

Офіційно вона називається «Дорога районного значення Ксаверівка-Некрасово-Горбанівка, код С-02-03-18» і підпорядковується службі автомобільних доріг у Вінницькій області.

– Щоб не згасло життя у наших селах, де проживають більше тисячі людей, треба дорогу! А ще потрібні інвестиції і участь у міжнародних грантових програмах. Де це все? Ми йшли на об’єднання, тому що, перш за все, сподівались на ремонт! Так, у селі зробили освітлення, перекрили дах клубу, але ж ці роботи не першочергові. Зима «на носі», люди настільки обурені бездоріжжям, що збираються перекривати трасу на Хмельницький! — зазначив Петро Слюсар, депутат сільради Якушинецької ОТГ, в яку входять Слобода-Дашковецька і Майдан.

– Адже Вінниця буквально поряд, багато наших односельчан працюють, вчаться там, а як добиратись? — підтримала Олена Іванівна. — Люди в нас активні, працьовиті, самі збирали гроші і облаштовували автобусну зупинку, пам’ятний хрест. Але ці сім кілометрів «трясучки» все життя нам псують!

Як повідомили в управлінні дорожнього господарства Вінницької ОДА, кошти на ремонт автомобільних шляхів у 2018-му вже використані на 80%. Але дорога на Слободу і Майдан у першочерговий план робіт не була включена.

– Зараз ми визначаємо пріоритети по ремонту доріг на 2019-й рік, насамперед враховуючи показники медичної і освітньої реформ у конкретних населених пунктах, — зауважив Олег Бабій, в.о. начальника управління дорожнього господарства ОДА. — Перевіряємо стан дорожнього покриття, оцінюємо вартість робіт. Обсяги коштів на 2019-й рік нам ще не доведені.

Болючу проблему із розбитою сільською дорогою намагаються вирішити у сільській раді Якушинецької ОТГ.

– Ми розглядали кілька варіантів. Можна взяти цю дорогу на баланс об’єднаної громади, але це довготривала процедура, яка має пройти через Кабмін і Міністерство фінансів. А можна робити ремонт по співфінансуванню із службою автомобільних доріг, та для цього у Києві треба зробити експертизу проектно-кошторисної документації, для села це теж дуже важкий шлях, — сказав Василь Романюк, голова Якушинецької ОТГ. — Тому ми вирішили виділити 1,5 млн грн. на капітальний ремонт цієї дороги службі автомобільних доріг як власнику. Сподіваємось, що служба теж дасть свою частину коштів, як це було в інших населених пунктах Вінницького району (Сосонка, Мізяківські Хутори тощо). Тендер на виконання робіт виграв облавтодор. Наголошую — якість ремонтних робіт буде під пильним контролем сільської ради і мешканців сіл.

Ігор Корольчук, начальник служби автомобільних доріг у Вінницькій області, висловив готовність зустрітись з ініціативною групою і обговорити конкретні питання щодо якнайшвидшого ремонту дороги на Слободу-Дашковецьку і Майдан.