Резонансна подія, яка сталася влітку на території одного з вінницьких “Макдональдсів” за участі двох педагогів та сім’ї з Арабських Еміратів не інакше як “Сафарі на араба” в народі не називають. Бо тоді двоє вінницьких вчителів кулаками вирішили провчити іноземця за паління у невстановленому місці. Детальніше про ситуацію можна дізнатися із відео “Сафарі на араба: не можна курити, не можна дихати”, яке очевидці розмістили в Інтернеті. Там чітко видно, хто наносив перший удар, хто і кого добивав уже на асфальті, як неповнолітній син іноземця просив допомоги у “глядачів” і як сам отримав по голові, коли захищав батька… Але найбільше тих, хто переглянув це страшне відео, обурило те, що поруч стояли місцеві молодики, але у педагогів чомусь не знайшлося для них зауважень за паління у громадських місцях…

За розслідуванням цієї справи активно стежать як громадськість Вінниці, так і закордоном. Місцеві активісти 1 листопада прийшли на підготовче судове засідання у Вінницький міський суд, на якому розглядалося зміна запобіжного заходу одному із обвинувачених Андрію Дзядику. Прокурор Жулинський надав докази, що правоохоронці тричі не застали Дзядика вдома у вечірній час і тому просив суд змінити міру запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт. Андрій Дзядик, в свою чергу, наполягав на відводі прокурора, мотивуючи це тим, що представник обвинувачення необ’єктивний та має особисту неприязнь до нього.

Вислухавши усі сторони, суддя Шидловський відвід прокурора відхилив, а клопотання щодо запобіжного заходу для Дзядика задовольнив частково: домашній арешт з 22-ої до 6-ої. Суддя врахував , що у Андрія Дзядика двоє батьків пенсіонерів та нове місце роботи. Адвокат обвинуваченого надав суду трудовий договір з приватним навчальним закладом «Вінницьким інститутом конструювання одягу та підприємництва», згідно до якого Дзядик зобов’язується проводити там заняття з фізичної культури.

– Мій підзахисний змушений працювати, щоб мати на прожиття, допомагати батькам та відшкодувати витрати потерпілиму за лікування. Він уже відшкодував 7 тисяч і має намір у подальшому це робити. А якщо його посадити на цілодобовий домашній арешт, він не зможе заробляти, – апелював адвокат Дзядика.

Як обвинуваченого у побитті іноземця могли допустити до педагогічної роботи у вищий навчальний заклад, нехай навіть приватний, – громадські активісти хочуть запитати у ректора вищезгаданого інституту Аркадія Мізраха.

– Невже мало вчителів? Прибиральником, вантажником, сантехніком, чому ж вчителем? Це плювок у бік учительства! – коментує Ірина Мазур

– Цікаво, там що газет не читають? Взагалі, якісь папери перевіряють, коли педагогів на роботу беруть? Довідку, що людина не під слідством не потрібно? Так можна кого завгодно до дітей пускати – і психічно хворих, і злочинців… То нехай батьки думають, куди дітей на навчання відправляють. А то потім після таких вчителів будуть мати проблеми з дітьми, – обурюється дружина потерпілого Олена Полякова-Аль Хурані.

Другому обвинуваченому Віталію Чукавіну суд залишив міру запобіжного заходу “особисте зобов’язання”. Нагадаємо, після розголосу інциденту у ЗМІ, він звільнився із вінницької ЗОШ №13, де працював вчителем іноземної мови. Окрім двох адвокатів, які представляють його інтереси в суді, позицію Віталія Чукавіна підтримує і його давній знайомий Михайло Бондар.

– Знаю Віталія вже давно і розумію, чому він так вчинив, – у перерві між судовим засіданням поділився своїми думками пенсіонер. – Сьогодні іноземці навіть на наших землях панують. Це по якому? Чи ми не господарі у себе вдома?! А якось я теж мало не набив пику одному смуглявому, який переді мною викинув свій недопалок. Зробив йому зауваження, а він мене чистою російської ще й послав… Тоді у мене важливі справи були, інакше б я теж не втримався…

Розгляд справи по суті відбудеться уже 14 листопада. Ми й надалі будемо її відстежувати.