Його називають коротко — костел Марії Сніжної. Він з’явився тут у 1856 році на місці попереднього дерев’яного, 1748 року будови. Вже у 1890 р. ця парафія нараховувала майже 3000 парафіян. Сьогодні костел належить католицькій громаді Літина.

Ця споруда зазнала чимало перетворень. За часів радянської влади його спочатку закрили, потім якийсь час використовували як Будинок культури. Перед війною його переробили на Будинок танців, а будинки, котрі належали парафії, зруйнували, територію забрали.

Після війни, у 1946 р., віруючі католики відібрали храм, для того щоб могли збиратися для молитви. Вони довгий час сподівалися на те, що влада дозволить це. Але марно. У 1950 році рішенням діючої влади храм був забраний від віруючих католиків і перероблений на бібліотеку та лекторій.

У 1994 р. завдяки великим зусиллям парафіян із Літина вдалося відібрати цей костьол. На превеликий жаль, до сьогодні парафія не може отримати компенсації за зруйновані будинки та забрану територію. А годинник тим часом справно відраховує час. Ще трохи — і Новий рік.