За це рішення проголосували 240 народних депутатів.

Після голосування представники “Опозиційного блоку”, які виступали проти перейменування, вимагали переголосування проекту закону, проте спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що закон ухвалений.

Згідно з документом, релігійна організація (об’єднання), яка є частиною іншої структури, керівний центр якої знаходиться  в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов’язана у своїй повній назві відображати відповідну приналежність.

Зокрема, як зазначили у своїх виступах нардепи, УПЦ МП має змінити назву на Російська православна церква в Україні.

Також вони висловлювали думку про те, що представники російської церкви не мають право вести діяльність у зоні бойових дій, зокрема, щоб не передавати агресору інформацію про українські війська.

У документі повідомляється, що метою закону є забезпечення державної безпеки та суверенітету України, а також забезпечення суспільства повною та достовірною інформацію.

У четвер під Верховною Радою зібрались на мітинг-молебень понад тисяча представників Української православної церкви Московського патріархату ,які протестували проти перейменування.

У листопаді предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, Київський патріархат звернеться до Верховної Ради з проханням ухвалити закон про зміну назви Української православної церкви (Московського патріархату) на “Російську православну церкву” в Україні.

Раніше новообраний предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що після Об’єднавчого собору митрополит Онуфрій буде тільки митрополитом Російської православної церкви в Україні.

15 грудня Об’єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Православної церкви України.

Президент Петро Порошенко представив його як митрополита Київського і всієї України.

Також після обрання нового глави УПЦ глава УПЦ МП Онуфрій офіційно втратив титул митрополита Київського.

Після обрання Епіфаній закликав архієреїв та вірян приєднатися до новоствореної церкви.

У залі Верховної Ради сталася бійка між депутатами “Опозиційного блоку” і коаліції.

Після голосування за закон про перейменування УПЦ Московського патріархату, депутат Нестор Шуфрич підбіг до спікера ВР Андрія Парубія і став вимагати переголосування.

“Рішення прийняте, не біснуйтесь, бо мені доведеться вас просто перехрестити, виганяти біса”, – сказав Парубій.

Після цього Шуфрич зірвав з трибуни плакат, де був заклик віддати під суд Віктора Медведчука.

У результаті на Шуфрич накинувся депутат від “Народного фронту” Юрій Береза. У бійку також включитись Юрій Бойко та депутати з Опоблоку.

Березу підтримав депутат Ігор Гузь та інші.

Джерело: Українська правда