Добрий день, шановна редакціє «33-го каналу»!

Це — крик про допомогу, бо терпіти несила. Маю надію, що ви є незалежним виданням, тому надрукуєте наболіле, бо в нашому районі такі листи просто ігноруються, бо не хочуть впасти в немилість, кожне за свою шкуру боїться.

Прошу надрукувати на шпальтах вашої газети, яку читає вся область, достовірний матеріал про «беспредел», який творить одна високоповажна пані регіоналка в нашому районі, мова йде про начальника відділу освіти.

Запитаєте, чому регіоналка? А тому, що при Янику вона була головою Партії регіонів у районі і по сьогодні продовжує займати чинну посаду, а що — вона люстрації не піддається? І знаєте, дивно, бо на сьогодні вона вже продовжує агітацію за іншого кандидата, в наказовому порядку по декілька людей від школи працюють над виборчою агітацією. Як не за бандита, то за дурника. І все їй з рук сходить.

А знаєте, як пані називає голову районної ради? Тільки «ВОНО». А чому? Бо той на сесіях запитує, де мільйони, які начальниця зекономила на фонді зарплати освітян? А як зекономила? Дуже просто: обіцяні 25% Гройсманом не отримує ніхто. Якщо інші райони до Дня працівника освіти і на кінець року отримують преміальні в розмірі окладу, то в нас з панського плеча таке буває рідко, а точніше — ніколи. Бо відповідь завжди одна: премія виплачується тільки за досягнення вагомих результатів у підвищенні ефективності та якості роботи..

Знаєте, відділ освіти працює найкраще, бо собі преміальні виплачують двічі на рік, і цифри там з багатьма нулями. А для простих робітників у цієї панянки відмовки, що до Дня працівника освіти преміальні виплачується за високі результати (олімпіади, конкурси, вагомі внески) окремим працівникам. Добре, нехай це буде 1000000 грн., а де решта? Про святкування Дня працівника освіти теж хочеться розказати: хто хоче йти святкувати — 200 грн. з людини, тиждень уроки повноцінно не проводяться, бо одні концерт готують, інші — допомагають готувати на кухні, а це і учні, і вчителі, і техробітники.

І, що цікаво, як дітей на змагання везти, то пального немає, а як звезти всіх на концерт, а потім на гуляння, то підвіз здійснити шкільними автобусами… Парадокс.

Так потім ще два місяці шкільні кухарі списують продукти, які бралися на те святкування. А хіба вони можуть рот відкрити. Що сказали, те і роблять, бо завтра роботу шукатимуть. З приводу доставки товару: начальниця створила тендерну комісію, яка відповідає за товари, пальне, але ж ціна на вершкове масло — майже 180 грн., цукор по 18 грн., пальне найдорожче, і всі товари за завищеними цінами.

Але ж за все відповідає тендерна комісія — відповідальність знято. Коли про це сказав голова райради, то відповідь: «Що ВОНО розуміє. У нього виборна посада: сьогодні — він, а завтра я на його місці». А не забагато на себе берете, пані? А яке ставлення до підлеглих? Все в наказовому тоні, з погрозами. «Вирвані годи» робила за результатами ЗНО. Примусила вчителів мовників, істориків, математиків здавати тест ЗНО. Яке мала право?

Потім ще аналізувала ті результати: це — приниження гідності вчителя. Добре, що методисти лояльні люди. А недавно директор каже, що знов всі вчителі здаватимуть тест ЗНО, і хто здасть нижче 8 балів — пройде позачергову атестацію і курси за власні кошти. Де таке бачено? Де таке писано? Хто цій пані дав такі повноваження? Чому ніхто не поставить її на місце?

Про хамське ставлення до людей можна багато говорити, а ще один випадок, який весь район обговорював: недавно у нас гості були з області, звичайно, їх повезли в кращі школи, і в одній із шкіл повісили настінну класну дошку, крім тієї, пересувної. Зайшовши до класу, побачивши ту дошку на стіні, здійняла галас при перевіряючій, при учнях, бо саме урок був: хто дозволив, не виконуєте накази начальника? Ось вам і повага та ставлення до підлеглих! Ніхто не обізвався, бо хіба можна перечити «міністру освіти»? А покажіть папірець, де написано, що настінну класну дошку не можна використовувати?

Міністерство освіти відмінило перевірку шкіл, садочків, зменшило подачу паперової інформації. Марно, для нашої начальниці це не є підставою: наказала і методисти виконують (куди ж їм діватися?). Дуже хочеться, щоб утворилося ще декілька ОТГ із своїми відділами освіти, бухгалтерією, тоді їй увірветься. Нехай скаже, вельмишановна пані, чому нестача кадрів: пенсіонери читають предмети, один вчитель працює в декількох школах і читає декілька предметів, молодь розраховується? А хто хоче працювати в«напряжонці» постійній?

З приводу опалення — ліміти на газ мізерні, в кабінетах температура ледве 12-15 градусів, учні в куртках сидять на уроках, дрова своїми силами заготовляють кочегари, а примушують списувати по закінченні опалювального сезону по 3 — 5 машин дров. Тоді питання: де гроші на дрова, вугілля, які держава виділяє? Про ремонт шкільних автобусів годі й казати: резина «лиса», ремонтуються від випадку до випадку, запчастини втридорога, а керує всім автотранспортом її чоловік. Всіх працівників вельмишановна панянка змусила під розписку погодитися про затримку зарплати, і щомісяця зарплата відбувається із затримкою до десяти днів, а прикиньте, яка це сума прокручується і який відсоточок капає.

Людям рот відкрити — зась, бо ти ж хочеш робити, а ні — то до побачення. Ця пані так себе поводить, бо відчула безкарність. Невже не знайдеться інстанція, яка займеться діяльністю цієї начальниці? Допоможіть, надрукуйте — нехай читають, можливо, і на неї найдеться управа. З повагою, освітяни.

P.S.

Якщо по всій області керівники освіти так себе ведуть, то чому всі покірно мовчать? Не забувайте, що перш за все ви — люди, а потім — керівники.

Знаю, що знайдуться прибічники і почнуть відстоювати честь керівника, але нехай всі знають, що то залякані хамелеони, які бояться за свою дупу. А в статті жодного слова брехні і вигадки немає.

Дякуємо за підтримку.