Протягом 27 років редакція газети служила, служить і буде служити правді та Україні.  І це можуть  засвідчити сотні тисяч наших читачів, найбільші тиражі в області та одні із найбільших в Україні. Це може  засвідчити і сам настоятель храму, біля якого стався інцидент, священик Сергій та вірні йому парафіяни. Бо не так давно ми намагались об’єктивно відтворити конфлікт, який виник між ним та його сусідами, надати його точку зору та його прихильників.  Зрозуміло, якщо вони керуються принципами моралі і правди. Тоді вам це подобалось. Однак тепер «33-й» різко став тим ЗМІ, яке, як ви пишете, може викликати розпалення міжнаціональної ворожнечі.

Отож, по-вашому, ми повинні мовчати про те, що журналіста Сергія Хіміча, який днем раніше  похоронив батька,  побив охоронець храму, намагався пошкодити апаратуру, й іншій журналістці – Ірині Зоновій – разом із ним перешкоджали виконувати професійний обов’язок? Повинні промовчати про те, що сотня священиків, які самі прийшли мітингувати і заявляти про немов би етноцид і порушення їхніх прав у Вінницькій області, байдуже це споглядали і дали можливість чинити явне порушення закону і моральних цінностей?

Більше того, очевидний факт порушень прав журналістів та Законів України, які підпадають під кримінальну відповідальність, ви ще умудряєтесь так цинічно виправдати і перекрутити!  Трактуєте і перекручуєте норми закону, роздумуючи над ними? І це ви – що іменуєте себе духовенством!?

Наші журналісти намагались добросовісно виконати свої обов’язки, прийшли туди, щоб із перших вуст почути і об’єктивно відтворити дійсність. Бо так чинить, наприклад, митрополит Симеон нині вже від ПЦУ. Тому ми туди ходимо і так детально пояснюємо його точку зору. А чому закриті від суспільства ви? Може, є що приховувати?

Трактування, як ви пишете,  недосконалих та застарілих  Законів України – дивує ще більше!

Про якусь «звичайну фізичну особу». То, виходить, ви нелегально використовуєте працю людини, яка стояла у вас на посту і заявила, що вона охоронець?! Більше того, в камуфляжній формі! Думаємо, справа правоохоронців запитати: на яких підставах вона у цій формі самовільно!

Які фізичні особи? Що за введення в оману суспільства? Ви всі спочатку йшли ходою із транспарантами, отож це була публічна акція – захід! І загальні  збори духовенства ви анонсували  на  своєму офіційному сайті! До речі, якщо вам так не хотілось як «приватним особам» показувати свої обличчя, то чому так рясно із цього заходу з’явились фоторепортажі і публікації у російських пропутінських ЗМІ. Туди ви також такого листа написали, обурились присутністю їхніх журналістів на заході? Чи вони, як ви пишете, були бажаними –  «допускались до нього по спеціальному дозволу»…

Якісь дивні у вас трактування законів!!! А щодо сесій – якого б рівня вони не були – доступ до них НІКОЛИ І НІ ЗА ЯКИХ обставин не має бути обмежений журналістам. Це гарантує їм Конституція і закони України. Чому ви вводите в оману людей і пишете, що на сесії обласної і міської рад представники ЗМІ допускаються «виключно за наявності спеціального дозволу»! Це в якій країні таке діється? У всіх журналістів дозвіл один – посвідчення!

У Росії, структурним підрозділом церкви якої ви нещодавно стали, може, це і так – але щодо України та Вінницької області – це або правове невігластво, або свідоме перекручування фактів.

Зрештою, про що можна говорити, якщо ви називаєте себе неіснучим сьогодні юридичним підрозділом УПЦ.  Надайте, будь ласка, нам, громаді, читачам статутні документи після рішення Верховної Ради України, що ви такими є. Бо, наскільки відомо  із засідання вашого Синоду та Синоду Російської Православної Церкви, ще в кінці того року УПЦ МП увійшла в РПЦ повністю як структурний підрозділ.

Щира порада духовенству єпархій: не користуйтесь більше послугами таких трактувальників законодавства і не виправдовуйте явне порушення прав «роздумами», що виправдовують побиття журналістів та роблять висновки, що, виявляється,  «робили вони це законно»!

Значить для картинки російським ЗМІ і «спеціальних дозволів» вибраних вами журналістів – законно,  для решти – незаконно!!! Цікаве трактування законів. То хто своїми діями «підігріває те розпалювання» – ми чи ви?

Добре, що хоч той, хто писав цей «трактат», не написав, що храм – це секретний підрозділ спецпропаганди! Зрозуміло чиєї. Чи режимний об’єкт…

І на завершення – як ви, представники духовного органу, можете так зухвало заявляти неправду

– спочатку журналісти написали заяву, а потім її забрали. Це не так. Отож, доводимо до відома громадськості і вашого органу  – заяви наших співробітників щодо перешкоджання їхній професійній діяльності і побиття фотокореспондента Сергія Хіміча  зареєстровані, відповідні документи про це вони отримали. Слідчі, згідно з законом, проводять відповідні дії.

А ми, прочитавши вашу заяву, не можемо знайти в ній одного – Біблейських істин. Де тут любов? І правда? Бо ж тільки слово правди – від Бога… Все решта – знаєте від кого. Пошукайте її спочатку у вас – а не вчіть нас своїми роздумами і підтасуванням фактів. Зізнаємось чесно – всяке траплялось на нашому професійному шляху. Але щоб ціла релігійна структура найбільшої церкви у області й Україні виправдовувала так публічно в офіційній заяві побиття журналіста – таке вперше…

До речі, а може, це черговий фейк? Бо офіційного підпису під поширеним документом ми не побачили.

Попри нашу позицію щодо інциденту, заявляємо, що й надалі будемо служити саме правді та Україні. Висвітлювати різні точки зору і гарантувати право на свободу слова. Та надавати неупереджену та правдиву інформацію. Зрозуміло, якщо нам не будуть перешкоджати ті, хто брехню видає за правду та зумисне провокує картинки для країни-агресора.

Редакція газети «33-й канал»