Мафія – це психологічна рольова гра з детективним сюжетом, в якій одночасно беруть участь від десяти чоловік. Що треба, аби зіграти у цю гру? Небагато – колода «мафіозних» карт, маски і знання елементарних правил. Описати суть гри можна дуже просто: кожен гравець є представником або мафії (тоді він знає в обличчя всіх членів мафії), або мирних жителів (тоді йому не відомий статус жодного з гравців). Завдання мафії полягає в тому, щоб усунути мирних жителів. Мета городян – запроторити мафію за грати. В цьому їм допомагатиме щей Шериф гри. Виграє той, хто зумів вижити: вміло оббрехати мирних товаришів по грі або ж навпаки – розколоти неправдиві плани чорних гравців.

Учасники кажуть, що хто хоч раз спробував себе у Мафії, той назавжди закохується у це неймовірне інтелектуально-психологічне дійство. У Хмільнику грати у Мафію розпочали рідні брат та сестра Олександр та Тетяна Савчуки. Саме вони зуміли створити клуб однодумців, який раз на місяць збирається, аби «постріляти».

– Кожен у цій грі знаходить щось для себе. Здавалося, що може об’єднувати абсолютно різних за віком, професіями, характерами людей. Так, це гра в Мафію. Смішно, що дорослі успішні люди граються? Аж ніяк, бо так вони тренують свою логіку, пам’ять та інтуїцію. Перемагає – тонкий психолог і стратег, хоча дуже багато випадків і перемог просто розвинутої інтуїтивної дедукції, особливо у жіночої статті, – розповідає організатор гри у Хмільнику Тетяна Савчук. Наприкінці минулого року червоно-чорні жителі Хмільника зібрались, аби зіграти фінальну гру сезону та визначити найкрутішого гравця . Вечірка була тематичною, у гангстерському стилі – такою є традиція хмільницької Мафії наприкінці сезону. Було гаряче, бо за столом зібрались найсильніші! Трьох найкращих гравців визначали сумою балів за кількість ігор та голосування.

Тетяна Савчук розповідає також три основних правила цієї гри.

– Це – непереборне бажання з користю та новими емоціями провести своє дозвілля, мати трохи навичок переконувати людей, не переплітати гру за столом і життя поза грою, – зауважує моя співрозмовниця .

Стати учасником гри може кожен, хмільницькі «мафіозі» не є закритим клубом і з радістю зустрінуть і навчать новачків тонкощів гри, аби лишень вони були ввічливими, дотримувались правил гри та «мафіозного» етикету.

Наталя Міщук