Про це заявив Інформаційно – просвітницький відділ УПЦ МП.

– Вірю, що нам необхідно ще трохи потерпіти і все воно повернеться. Адже вони готувалися до переходу теж певний час”, – заявив Варсонофій. – І собор, і єпархіальне управління вони б вже давно повернули, якби не влада, яка симпатизує ПЦУ і закриває очі на “гоніння” “канонічної” Церкви.Ось таким чином просто вкрали, але ми віримо, ми сподіваємося, що і по собору, і по єпархії прийде час і суд однозначно винесе справедливе рішення. Зараз немає політичної волі. Наприклад, по собору 5-е або 6-е засідання просто переноситься: то суддя бере самовідвід, то ще через щось переноситься, а по суті вони не можуть розглянути, вони не хочуть розглянути. Я вважаю тому, що є зверху до сьогоднішнього дня якісь вказівки. Тому і прокуратура проти, і поліція. Всі наші кримінальні провадження закривають, причому підстав взагалі ніяких.

На мене в Луці-Мелешківській коли напали, правоохоронці не побачили жодного правопорушення. Владика Іонафан теж подавав заяву про кримінальний злочин, поліція просто закрила провадження. У них така позиція. А чому така позиція? Її озвучують в Києві. Я припускаю, що помічник Арсена Авакова Антон Геращенко впливає на цю політику. По-іншому не можу ніяк пояснити, чому всі наші кримінальні справи просто закриваються. Шостий раз вже закрили. Але ми не збираємося зупинятися, ми будемо оскаржувати ці рішення. Не хочуть бачити, але прийде час, все побачать.Повернеться єпархія, повернеться собор.

Додамо, що конфлікт за Спасо-Преображенський собор розпочався у грудні 2018 року, коли митрополит Вінницький Симеон вирішив приєднатися до створення Православної Церкви України. 15 грудня, коли владика відбув на об’єднавчий собор, у Вінниці нібито була спроба захопити собор, щоби він не перейшов до ПЦУ слідом за владикою. Але нічого не сталося — громада залишилася вірною своєму митрополитові. Це було добровільне рішення, яке підтримало соборне духовенство та віряни. Щоденно проходять богослужіння, вшановуються загиблі воїни у війні з Росією. Люди розуміють Євангеліє і молитви, які читають рідною мовою.

Натомість прихильники Московського патріархату уже декілька разів приходили до Спасо–Преображенського собору. Священики та віряни МП збиралися біля могили митрополита Макарія, яка є ліворуч від входу до храму, і здійснювали там молитву. Вони вимагали повернути їм собор, приходили з плакатами.

Справа перейшла в юридичну площину. Але у 2020 році Вінницький апеляційний суд зупинив апеляційне провадження за позовом прихильника УПЦ МП до перереєстрованої релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Вінниці. Розгляд продовжиться після закінчення перегляду схожої справи у Верховному Суді. Та нещодавно слухання поновили.

Віталіна Володимирова