Друга сесія «Тесту на людяність» сьогодні відбулась у Бару в кабінеті головного лікаря міської лікарні! Бо саме в цьому медзакладі 29 липня та 5 серпня стались скандальні події, які ославили давнє місто Бар на всю Україну.

Спершу місцевий хірург Косюк два тижні «футболив» прохання мами загиблого в АТО барчанина підписати документи його батькові, який залишився без ноги… У фіналі чоловіча розмова із лікарем буцімто закінчилась ляпасом від обласного депутата Олександра Хомяка, який заступився за маму загиблого атовця!

Тому сьогодні в Бар для з’ясування всіх обставин скандального конфлікту приїхали атовці з Вінниці та всього колишнього Барського району… І під лікарню навіть підтягнулась поліція, бо могло дійти до повторного мордобою!

Але за весь колектив лікарні, головного лікаря та того самого хірурга Косюка «віддувалась» заступниця, бо чоловіки в білих халатах нині поховались від жорсткої розмови із атовцями – один на лікарняний, інший – у раптове відрядження до обласного центру!

Під час відвідин атовцями Барської міської лікарні

Що ж сказали лікарі на захист свого колеги.

– Ваш хірург вже вибачився телефоном перед мамою нашого побратима, але ми йому нічого не пробачили. Бо за слова: «Я вашого сина в АТО не посилав!» – відповість кожен, хто так буде ставитись до родичів загиблих захисників України. Адже ми — фронтовики — у Бару та по всій країні горою будемо стояти за кожну маму, жінку та дитину, які залишились без своїх рідних! Коли ми воювали в окопах, хтось лежав під теплою ковдрою вдома і не думав про війну! Тому думайте над кожним словом, будьте людяними, благородними і щирими із цими людьми, які похоронили своїх дітей під прапорами України, — звернулись до заступниці головного лікаря Барської міської лікарні фронтовики.

– Ми вимагаємо покарання лікаря, який так знущався із мами загиблого Героя… Ми його не били, а хто, може, бив, то з ним розбереться по­ліція. Бо дехто вважає, що за таке «мало дали!»

Якщо він на лікарняному, а головлікар чомусь раптом «сховався за спідницю», тоді кажіть ви – як будете розбиратися із цією ганьбою в лікарні Бара.

Бо ми перші вам допомагали із медикаментами та ремонтом, ми громадою виходили на пікет ОДА, щоб Барську лікарню не закрили… І тут мама загиблого Героя виходить від вас два тижні поспіль у сльозах, бо документи для соцзабезу не підписують, хабар не просять, але й справу не вирішують… Це як? Ми вас захистили на передовій, а ви нас тут лупите в тилу цими довідками та відмовками? Тому хочемо запитати, перш за все, за совість, людяність та клятву Гіппократа, про яку, мабуть, дехто давно забув за своїм «заробітчанством»?

Ми за вас і Україну кров проливали на фронті, а окремі «упирі» нині п’ють кров із вдів та матерів загиблих Героїв! Такого не буде!

Ось заява від атовців Барського району та всієї Вінниччини, де ми вимагаємо провести службове розслідування і покарати винних. І на гальмах спустити цю справу ніхто не дасть… Бо, перш за все, треба бути людиною, а не «сволотою». Чи ви не знаєте, чиїм прізвищем названо вулицю, на якій живуть мама і батько Героя?

На ці вимоги заступник головного лікаря відповіла:

– Це буде прикра ситуація для всіх нас. Бо наш колега – хірург Косюк ніколи голосу не підняв за роки роботи ні на колег, ні на пацієнтів. Службова перевірка за 2-3 дні з’ясує, хто винен і що порушив. І вас ми повідомимо про її результати. Але й бити лікаря на робочому місці – це неприпустимо! Тому він сьогодні не може перед вами звітувати, бо отримав моральну травму та знаходиться на лікарняному. А головний лікар не знав про ваш візит, а тому поїхав у Вінницю у службових справах. Вас слухаю я, дякую за вашу підтримку лікар­ні та кажу про нашу вдячність кожному учаснику АТО! Але у нас тепер в лі­карні своє «АТО».., — заявила заступник головного лікаря, а її колеги знімали зустріч із фронтовиками на мобільні та мали під вікнами охорону із числа місцевої поліції.

Ветерани війни застали лише заступника головного лікаря

А ось які «одкровення» про цей скандал та про вибачення лікаря Косюка повідомила мама загиблого добровольця АТО Андрія Водзяновського із Бара Ганна Йосипівна.

Її син загинув саме 24 серпня 2015-го, на День Незалежності, на щедро вмитій кров’ю багатьох вінничан Бахмутській трасі – «Дорозі смерті»…

Тепер ім’ям Андрія Володимировича Водзяновського посмертно названа незаасфальтована вулиця в Бару, де живуть його батьки.

– Може, якби дала хабаря, то все б вирішилось давно із тією довідкою? Але хабар не просив і довідку у МСЕК не підписував! Каже мені: найми трьох людей, хай знесуть сходами твого чоловіка до лікарні! Люди, хіба ж він не знає, що мій чоловік без ноги після ампутації? Бо як наш Андрій загинув у АТО, то нам всім поробилось із здоров’ям. У мене онко, чоловікові ногу відрізали — і хіба вона вже відросте?.. Я два тижні просиділа під кабінетом того лікаря, бо він один підпис принципово не ставив, а його колеги давно вже поставили. Весь Бар знає нашу родину, як загинув мій син-доброволець, — розповіла заплакана Ганна Йосипівна.

Батьки Андрія вимагають справедливості

– Тоді я звернулась до хлопців-атовців і депутата, бо вже ніякої управи на лікаря не було… А далі сталось те, що сталось! Я там не була, але наступного дня лікар мені зателефонував і вибачився за свою нелюдяність… Бог йому суддя, але такої наруги не побажаю нікому – син у могилі, чоловік без ноги, я ледь ходжу… і так мотузки з мене в’ють, що вже сліз бракує…

А це версія скандальних подій від депутата Вінницької обласної ради Олександра Хомяка:

– Кожен, хто мав справу з нашою медичною системою, а особливо з її структурним підрозділом — МСЕК, добре знає її забюрократизованість. Дев`ять кіл пекла потрібно вибігати простій людині, купу грошей віддати, аби отримати довідку чи направлення – навіть за наявності всіх законних підстав! Тому люди й шукають захисту і допомоги у депутатів місцевих рад. Я не міг відмовити у допомозі матері загиблого захисника України (єдиного сина в родині!), котра хотіла полегшити життя чоловіка-інваліда – знову ж таки, на законних підставах. Абсурдність ситуації, коли людина, яка склала клятву Гіппократа, ухиляється від виконання своїх службових обов`язків, є очевидною. Те ж, що зловживання мали місце, красномовно свідчить той факт, що вже наступного дня Ганна Йосипівна отримала дзвінок з лікарні про готовність усіх документів, — зазначив Олександр Хомяк.

Для того, щоб отримати візочок для чоловіка-інваліда, матері загиблого Героя потрібно було піти до хірурга. Він мав підтвердити, що у чоловіка дійсно немає ноги і що він потребує візочка. Мати загиблого Героя місяць ходила до хірурга і просила підписати необхідну довідку. Але той вимагав везти чоловіка, щоб він пересвідчився, що у того немає ноги. Жінка попросила приїхати лікаря, але він наполягав на інструкції. І так місяць.

У Бару від всіх сторін конфлікту вже стало відомо, що «побитий» лікар забрав свою заяву із поліції щодо нанесення йому депутатом легких тілесних ушкоджень… І нібито побитих під час нанесення «депутатського» ляпаса окулярів. А ще раптово видалив із Фейсбуку свій пост про ці події, який донедавна був хітом соцмереж та зібрав сотні коментарів від «Ганьба депутату!» до «Мало дав!»…

А мер Бара Володимир Саволюк із цього приводу зібрав усіх учасників скандалу 6-го серпня за «круглий стіл», де від людей прозвучало багато чого шокуючого про медичні «такси», «клани», байдужість та «наплювательське» ставлення до родичів загиблих фронтовиків… Чи будуть зроблені висновки після всіх цих розбірок?

Тепер ви знаєте всю історію і можете зробити висновки…

Роман Ковальський
Фото Сергія Хіміча