«Звезли бандюків з усієї області, чоловік 50, не менше. Ми вирішили прийти десь на 7 годину, щоб проконтролювати ситуацію, а вони прийшли о пів на шосту і стали на порозі храму», — так емоційно розповідав про те, що сталося, місцевий житель і член громади ПЦУ с. Новоживотова Василь. — Вони там поштовхалися, не пустили людей. Поліція розвела, і далі домовлялись півтори години, щоб люди не заходили до храму. Поліція дуже просила не заходити, не створювати конфлікт, бо зараз, мовляв, буде бойня, воно вам треба».


Ці гарячі події відбувалися біля входу до Свято-Покровського храму села Новоживотів на свято Покрови Пресвятої Богородиці. Прихильники Московського патріархату заблокували вхід, щоб завадити громаді ПЦУ відслужити святкову літургію з нагоди престольного свята. Довелося викликати поліцейських і вже вони звели бунтарів зі сходів.

Того дня до церкви на службу прийшли і ветерани АТО, адже 14 жовтня відзначається День захисника України. Про це прихильники російської церкви знали і навіть поширювали чутки, що військові планують захопити храм у Новоживотові. Таким чином, мабуть, вирішили влаштувати «картинку» для ворожої пропаганди. Утім, громада провела службу навпроти входу до храму, а представники УПЦ МП примостилися збоку церкви, а ветерани АТО не повелися на провокацію.

А ще зовсім недавно ця релігійна громада виграла суди, має рішення суду і наказ про усунення перешкод. Але прихильники Московського патріархату показали свою зверхність.

Селяни помітили серед тих, хто блокував вхід до храму, людей, проти яких уже відкрито кримінальне провадження за невиконання наказу суду про заборону перешкоджання громаді ПЦУ користуватися храмом. Зокрема кримінальне провадження відкрите проти священника УПЦ МП Петра Монастирського. Інцидент стався за кілька днів, через те, що громада ПЦУ відчинила церкву вперше за кілька років судової тяганини, отримавши рішення суду про те, що єпархія УПЦ МП не має права чинити їм перешкод у користуванні храмом.


Монастирський привів до храму прихильників УПЦ МП, які почали сварку за храм. Вони намагалися вирвати двері храму, через що віряни ПЦУ зачинилися всередині. У запалі суперечки тоді священник навіть напав на начальника поліції Вінницького району Андрія Перепьолкіна, який прибув на місце для вирішення конфлікту. А один з прихильників УПЦ МП вдарив в обличчя заступника голови парафіяльної ради громади ПЦУ.

Після подій під храмом у свято Покрови Пресвятої Богородиці до поліції із заявою про те, що її штовхали, звернулася тільки одна жінка. У відділі комунікації поліції Вінницької області зазначають, що працівники поліції забезпечили охорону публічної безпеки, не допустили силового розгортання конфлікту. Тілесних ушкоджень ніхто не отримав.

Прикро, що в одній країні два крила однієї церкви не можуть знайти порозуміння. І найстрашніше, що це на руку ворогові, а не Богу. Може, хтось забув що у країні війна і окупант з Москви. Як і МП?

Вислухала Ілона Вальтер