У понеділок, незважаючи на мряку та густий туман, до Мурованих Курилівців з’їхалися з сусідніх районів священики колишнього Московського патріархату на захист церков.

Митрополит Могилів-Подільський та Шаргородський Агапіт, спостерігаючи за тим, як його єпархія втрачає одну за одною парафії, котрі вже вирішили приєднатися до Православної Церкви України, вирішив піти ва-банк і влаштувати молитовне стояння. Десант висадився ще той… Спочатку натовп у рясах молився біля каплички поблизу автовокзалу. А потім, зібравши ікони та гасла, усі рушили до райдержадміністрації з претензіями до голови РДА Сергія Ладана і звинуваченнями його у «рейдерстві». Вимагали «одуматися» і «покаятися».

Переконували цих людей у тому, що місцева влада аж ніяк не втручається і зовсім не впливає на рішення, більше години. Потім градус напруги трохи спав і зібрання розійшлося, щоправда, кожен при своїй думці. Ймовірно, що це не останній виступ священиків колишнього Московського патріархату.

Те, що вони з’їхалися саме до Мурованих Курилівців — річ зовсім не випадкова. Адже стосунки між прихильниками Київського і Московського патріархатів тут здавна були напруженими. Вірян Київського патріархату не допускали на службу у місцевому храмі. Прихисток вони знайшли у… католицької громади, котра певний час дозволила їм відправляти службу у своєму костелі. Тільки згодом вдалося збудувати свій храм святого Миколая. Навіть місцева влада розділилася у релігійних вподобаннях. Районна влада та місцева інтелігенція (вчителі, медики) душею і серцем — за Православну Церкву України, селищна влада ще донедавна більше симпатизувала Московському патріархату. І якщо молитовне стояння виникло саме тут, то, очевидно, прихильників російської церкви в Мурованих Курилівцях поменшало.

Є в цієї історії ще один неприємний момент. Люди кажуть, що автобуси, якими митрополит Агапіт возить «тітушок» по області, надав один дуже впливовий депутат обласної ради. Щоправда, не стільки він, скільки це вплив його дружини, котра дуже підтримує російську церкву. Дехто вбачає у цьому банальний спектакль, мовляв, з одного боку підтримуємо ПЦУ, з іншого — фінансуємо російську церкву, таким чином ніби навмисно провокуючи релігійні протистояння. Інші переконані, що це все — сімейні проблеми….

Варто нагадати, що митрополит Агапіт (в миру Іван Бевцік) довгий час керував єпархією у Сєверодонецьку та Старобільську. У 2012 році нібито зібрався піти на спокій, але менше ніж за місяць його призначили керувати новоутвореною Могилів-Подільською і Шаргородською єпархією. У напружений час отримання Україною томосу його ім’я опинилося у центрі скандалу: у грудні минулого року всі видання повідомляли, що митрополита Агапіта було вивезено в невідомому напрямку зі столичного готелю «Поділ-Плаза». І викрадач не хто інший, як народний депутат від опозиції Новинський. Перед цим представники Української Православної Церкви Московського патріархату заявили, що СБУ начебто у примусовому порядку доставляє одного з митрополитів у Київ нібито до Президента. У спецслужбі це заперечили. Заперечив своє викрадення і сам Агапіт. Що ж було насправді — можна тільки здогадуватися.