З самого ранку біля Спасо-Преображенського храму села Лука-Мелешківська зібрались віряни ПЦУ для проведення молебня. Та яким було їхнє здивування, коли всередині церкви побачили заїжджих молодиків спортивної статури. За словами громади, поводили вони себе агресивно, нецензурно висловлювались, у храмі знайшли пляшки з-під спиртного.

Разом із цією компанію знаходився настоятель отець Василь, який не захотів переходити з громадою до ПЦУ. Молодики не пускали людей до церкви та вибили двері, які в результаті впали на кількох місцевих жительок.Жінки отримали травми.

На місці ми стали свідками того як невідомий у храмі розбив вікна.Все це спостерігали правоохоронці, які тільки після крику людей втрутились та зафіксували все.

За кілька годин до прихильників МП під”їхало підкріплення з Вінниці. На вулиці новопризначений отець ПЦУ Віктор з вірянами стали збирати підписи до голови ОДА та давати свідчення поліції.Заяви були та від прихильників МП.

Подробиці читайте у газеті “33 канал”.

Ось як прокоментували ситуацію у єпархії УПЦ МП.

– Жодні “тітушки” чи “заїжджі” у приміщенні Спасо-Преображенського храму села Лука-Мелешківська у ніч з 15 на 16 березня не знаходились. Оскільки ввечері 15 березня настоятель храму протоієрей Василій Альмухамед виявив, що замки на церковних дверях засмічені сторонніми предметами і залиті епоксидною смолою, у громади храму виникли побоювання, що протягом ночі можливі провокації, спрямовані на зрив архієрейського богослужіння, запланованого на ранок. Для запобігання можливим провокаціям священик з парафіянами прийняли рішення залишитись у храмі до ранку. Цілком природньо, що з священиком залишились саме чоловіки. Водночас, той факт, що активісти прийняли чоловіків за приїжджих, вкотре свідчить про те, що прихильники ПЦУ є цілком сторонніми для парафії людьми, адже, навіть, постійних парафіян храму вони не знають.  Твердження  про нецензурну лайку з вуст парафіян Спасо-Преображенського храму, а також, про наявність у храмі пляшок з-під спиртного є наклепом. Агресію проявляли виключно прихильники ПЦУ, які кожного священика (у лучанському храмі мала відбутись загальна сповідь духовенства Вінницького району) зустрічали вигуками “ганьба” та образами. Окрім цього, активісти заблокували двері храму, в якому знаходились люди і тривалий час не випускали їх з приміщення; протягом кількох годин не пускали до храму архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія, який прибув для звершення Літургії; поводили себе вкрай агресивно, провокували бійку, штовхали і шарпали за одяг архієрея, били вірян, одному зяких було нанесено тілесні ушкодження; заважали проведенню богослужіння. Спасо-Преображенський храм ніхто не “штурмував”. Духовенство та віряни прийшли на богослужіння, яке, з рештою було звершене, як тільки люди змогли потрапити до храму. Щодо виламування дверей,  то насправді було намаганням людей, зачинених у храмі, вийти назовні. Оскільки основні двері храму було заблоковано активістами, люди змушені були відчинити запасні, якими, зазвичай, не користуються. Внаслідок чого двері було пошкоджено.

Вікторія Снігур