Каже, що прийшов сам, коли прочитав останні думки Сергія про політику, війну та мир. А ще побачив окремі злі коментарі під цими статтями в газеті та соцмережах із звинуваченнями по давній справі «вінницьких маршруток». Втім, Василь Петрович вважає, що правду тут нікуди діти і її мають знати всі. Тому він через 16 років після вибухів маршруток у Вінниці наважився розповісти шокуючі деталі обшуків, затримання і замаху на життя в КПЗ на депутата ВМР у травні 2003-го.

Нагадаємо, що тоді ці гучні події із терактами в 3-х міських маршрутних таксі «підірвали» спокій не лише Вінниці, але й всієї України. Найкращі слідчі шукали «бомбера», який писав листи-погрози і палив із людьми саморобними бомбами бусики 35-го маршруту «Вишенька-вокзал». А з обшуками та арештом 28 травня 2003-го силовики прийшли чомусь до вінницьких підприємців і депутатів Вінницької міської ради, в тому числі і до Сергія Кармаліти. Вибухових пристроїв, речовин чи інших доказів звісно не знайшли. Але Сергія УБОП затримав спершу на 72 години і показово привів у міський суд із мішком на голові, ймовірно, для залякування.

І лише тепер високий чин із тодішньої міліції погодився розповісти, хто і чому «замовив» Кармаліту? І якою була ціна цієї «зачистки» депутатської групи “Наше місто”, яка знаходилась в опозиції до тодішнього міського голови.

– Василь Петрович, скажіть відверто, хто цей «замовник»? (Імена, прізвища та окремі посади змінені на прохання «джерела» інформації – прим. авт.) – Офіційну версію про маршрутки ви знаєте. Але вона була «підставною», бо насправді тоді йшла боротьба за гектари під новий мікрорайон у Вінниці! Ціна питання – 50 мільйонів доларів, що багато навіть тепер! А тоді це був реально космос – бо сотка там коштувала по 2 тисячі баксів! Одна група депутатів просувала це рішення, інша – блокувала! Дуже впливові люди, які могли заблокувати будь-яке рішення, яке просували колишні можновладці, зробили Кармаліті «пропозицію, від якої він не міг відмовитись». Але він відмовився голосувати за дармову «здачу» цих гектарів, адже ці гроші могли піти на користь міста і отримав наїзд із маски-шоу, арештом, торбою га голову та всіма атрибутами пресування, – розповів колишній високопосадовець МВС.

– Чому міліція тоді «трусила» тільки депутата Кармаліту?

– Бо він мав найбільший вплив у групі «Наше місто» і не погоджувався голосувати за цей «подарунок» забудовнику. Я не друг Сергія, але знаю, як тоді «не ручних» депутатів пробували вмовити, лякали і попереджали. Знаю, що на цю землю також мав плани один дуже відомий політик, який досі є фактичним «кардиналом» на Вінниччині. І тоді рахунок йшов буквально на дні: хто забере ці 25 «золотих гектарів» собі. Про ціну землі я вже сказав – це 50 мільйонів!

– Коли надійшла команда «Фас!»?

– Майже перед вирішальною сесією за цю землю. Хіба це не зрозуміло. Пам’ятаю епізод, коли йому відкрито сказали: «Серьожа, надо отдать. А то у тебя будут большие проблемы!» Паралельно у Вінниці горіли з пасажирами маршрутки і це для нас була дуже зручна ситуація «приплюсувати» сюди впливових депутатів. Адже у ЗМІ намагались запустити версію про самопідпали і газові балончики, а міська рада збиралась зібратись на позачергову сесію і звернутись до Президента Кучми із вимогою розслідувати саме «теракти». Як тільки депутат Кармаліта зібрав підписи за цю сесію, ми прийшли до нього із обшуком! Це і була команда «Фас!» Для більшого ефекту Сергія возили по багатьох КПЗ всієї Вінницької області, які тоді ваш «33-й канал» назвав «Чікаго» та «Сицилія». З ним наші «працювали» 24 доби по 24 години. Він мав здатись або замовкнути! Замовкнути назавжди…

– Ви кажете про 2 замахи, коли Кармаліту мали задушити в камері та подати це як самогубство?

– Так! Але він відбився, бо мав певний досвід і спортивну підготовку. Потім був суд, про який ви писали, і його вирішили відпустити. Але попередили, щоб він не йшов на ту сесію по землі. Бо буде арешт-2 – уже із підкинутими «речдоками» по маршрутках. Звісно, все це мутили не місцеві мєнти, а команда «гастролерів» на чолі з полковником «Д» і його підручним «К». Вони явно виконували «замовлення», ми це відчували, але нічого зробити не могли.

Адже реальні замовники – це відомі у Вінниці та області люди, які досі мають великий вплив, великі гроші, посади і владні мандати. Звісно, вони можуть посадити чи «замовити» будь-кого.

Тому відверто про це я кажу лише тепер. І мені соромно перед Сергієм, його батьками, дружиною. Я не уявляю, що вони тоді пережили, але він вистояв і вижив. Не знаю, чи хтось вибачився перед ним за ту «прес-хату» як із ментів, так і з відомих вінничан. Бо вони досі при владі, хоча вже не в Раді.

А ще я пам’ятаю головного лікаря «першої» лікарні у Вінниці, який не дав забрати на допит Сергія із палати після реального серцевого нападу.

– Чому ви досі мовчали?

– А ви б тоді пішли в «33-й канал»? До ранку вас ви знайшли в Бугу під мостом?

Ви розумієте, які тоді це були гроші, за які бились фактично два клани? Вінниці розповіли, що це потрібний і корисний проект для розвитку, а самі заробили мільйони. Не дарма, про «відкат» у 200 баксів із кожного квадратного метра згодом знав кожен дільничний у місті… Але якщо вони Сергія майже запресували і ледь не задушили в СІЗО, то що було ловити нам? А мєнти-заказушники «Д» і «К» спокійно поїхали із Вінниці, хоча смілива преса вже тоді писала, що «їхні вуха стирчать із справи про підпал маршруток». Невже ви думаєте, що вони вибачились перед родинами 2 згорілих тоді пасажирів 35-го маршруту – 54-річною Ганною Танасійчук і школяркою, 15-річною Мариною Ларченко, перед водіями, перед 7-ма інвалідами і 44-ма постраждалими. Пам’ятаєте, тоді анонімний «бомбер» вимагав 300 тисяч доларів «викупу»? Думаю, вони його отримали, але з інших рук. А дісталось Сергію, бо він не хотів голосувати, як їм було треба.

Тому я вважаю, що такі сміливі люди, як Кармаліта мають бути в нашій політиці. І я прийшов у газету не виправдовуватись за «органи» тих часів. А підтримати сильну та максимально справедливу людину, яка в 2003-му потрапила під каток міліцейського беззаконня, брехні та катувань. І тепер, коли Сергій повернувся в політику, щоб творити добро, підтримати нового Президента та позитивні зміни в Україні, його поливають брудом і тупим компроматом. Маю честь!