Як ніколи драматично-напруженою виявилася Великодня ніч цього року. Більшість вірян, на щастя, дослухалися до закликів залишатися вдома. Але порушення все ж відбувалися. Про це розповів керівник управління у справах релігій та міграції Ігор Салецький

«Обряди освячення пасхальних кошиків розпочалися вже з 10.00 години 18 квітня і тривали до 12.00 години 19 квітня. Все відбувалося на церковних територіях православних та грекокатолицьких храмів. Всі, і духовенство і віряни дотримувалися «санітарної дистанції», були в масках, – каже Ігор Салецький – У Великодню ніч з 23.30 до 02.30 год. майже у 800 храмах УПЦ в єдності з московським патріархатом, 400 храмах ПЦУ та 10 храмах УГКЦ відбулися святкові Пасхальні богослужіння.

У храмах ПЦУ та УГКЦ вірян майже не було, вони долучилися до богослужіння в онлайн-режимі. Церковні території були порожніми.

У храмах УПЦ в єдності з московським патріархатом богослужіння в середині культової споруди здійснювалося за участю духовенства та обмеженою кількістю вірян.

Порушення протиепідемічних заходів, зокрема, велике скупчення людей, відсутність засобів індивідуального захисту та недотримання «соціальної дистанції» було зафіксовано саме перед богослужінням під час проведення Хресної ходи в окремих храмах області з 00.05 до 00.25 години 19 квітня після чого віряни розходилися по всій території навколо храмів. Особливо загрозливо порушення карантинних норм відбулося у храмі Стрітення Господнього м.Вінниці Вінницько-Барської єпархії УПЦ в єдності з московським патріархатом (настоятель о.Сергій Виговський, єпархіальний архієрей митрополит Варсонофій).

19 квітня 2020 року з 08.00 год. відбулися Великодні богослужіння у 344 молитовних будинках протестантських церков. Порушень карантинних обмежень не зафіксовано.»

У Великодню ніч парафіяни УПЦ МП влаштували хресну ходу у Браїлівському монастирі. Цього разу масовістю хода не відзначалася, але все ж людей зібралося значно більше, ніж рекомендовано МОЗ під час карантину. Та й засобів індивідуального захисту не малин і митрополит Варсонофій, ні черниці, ні парафіяни. І цим зневажливим ставленням до пересторог прихильники московського патріархату відрізняються від інших конфесій. Нагадаємо, саме храми УПЦ МП стали справжнім «розсадником» інфікування коронавірусом.

Ілона ВАЛЬТЕР