22 червня Північно-Західний апеляційний господарський суд Рівного прийняв рішення на користь релігійної громади УПЦ МП Святого апостола Андрія Первозванного із Вапнярки Томашпільського району.

А скаргу управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації та громади ПЦУ просто залишили без задоволення. Таке рішення стало справжнім шоком для вірян, які ще рік тому на зборах одноголосно підтримали перехід до Української церкви. Потім люди зібрали ще 1350 підписів.

– Нашу церкву будував колишній міністр транспорту, який родом з Вапнярки. Такою була воля його матері. Він дуже багато вклав у неї. Але допомагали й жителі своїм трудом фізичним. Перед зборами вірян взимку ми просили настоятеля храму від МП отця Йосипа, який є благочинним по району, прийти. Але він не послухав. Після того знову збирались біля храму й просили перейти з нами. Просили миряни, атовці, селищний голова, інші священники від Православної Церкви України. Та він був непохитним. Наскільки знаємо, отець Йосип теж збирав підписи, але під виглядом того, що хочуть закрити церкву – чи люди за, чи проти. Але все одно отримав мало підтримки, – розповіли мешканці Вапнярки. – Він та його парафіяни служать в іншому приміщенні, ми з новим священником – у храмі, де змінили замки, адже нас не пускали у свій храм. Після цього отець Йосип подав до суду, що нас неправильно зареєстрували й збори незаконні. Зрештою, як бачите, Господарський суд виступив на боці Московського патріархату, і, наскільки нам відомо, Ігор Салецький на це рішення вже готує апеляцію…

У свою чергу, адвокат Сніжана Чубенко так нам прокоментувала рішення служителів Феміди.

– Рішення Господарського суду є неправомірним та порушує чинне законодавство. Найвищим органом управління будь-якої релігійної громади згідно з вимогами статутів є загальні/парафіяльні збори. Вони можуть скликатися рядовим членом релігійної громади, при цьому будь-яких дозволів вищестоящих церковних ієрархів не вимагається. Очевидним є невідповідність діючих статутів релігійних громад УПЦ – РПЦ (Московського патріархату) вимогам чинного законодавства України. Усі ці статути втратили свою юридичну силу. Також є відповідна судова практика, з якої вбачається, що єпархія складається із парафій, і саме вони утворюють єпархію, а не навпаки. Тому єпархія не може бути позивачем у справі щодо життєдіяльності релігійної громади. Господарський суд абсолютно неправомірно допустив до участі в справі як позивача релігійну громаду Української Православної Церкви смт Вапнярка Томашпільського району Вінницької області, відомості про яку на час розгляду справи були відсутні в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Тож цілком очевидно, що тут є корупційна складова.

А ось громада ПЦУ у Луці-Мелешківській почала будівництво окремого «тимчасового» храму. Як відомо, віряни не можуть потрапити у колишній храм через протидію Московського патріархату. Нещодавно у селі відбулося освячення хреста на місці початку будівництва.

– Ще у січні 2019 року наша громада ухвалила переважною більшістю голосів рішення приєднатися до Православної Церкви України, але впродовж цього часу ми не можемо користуватись храмом через протидію МП та заїжджих тітушок, — повідомили нам мешканці Луки-Мелешківської. — Продовжуючи відстоювати свої права в судах, релігійна громада вирішила побудувати тимчасовий храм, в якому можна буде молитися восени та взимку, не потерпаючи від негоди і холоду, як це було минулого року, адже багато людей почали хворіти. Потім тимчасовий храм плануємо використовувати як недільну школу, бо віримо, що вдасться повернутись назад до святині.

Віталіна Володимирова