Освітній скандал сколихнув Кожухів. Свято знань у цій школі, котра донедавна вважалася однією з кращих у Літинському районі, може не відбутися, бо вчителі пригрозили не вийти на роботу, а батьки — не пустити дітей до школи.

Вони вимагають звільнити з посади нещодавно призначену директорку Галину Мазур з посади. У своїх листах вони назвали 17 причин!

Про конфлікт вже знають в Офісі президента і освітнього омбудсмена. Район­ний відділ освіти провів не одне службове розслідування і виявив у роботі директора грубі порушення. Тому сільський голова, аби вгамувати пристрасті, скликав позачергову сесію у сільському клубі, куди, крім депутатів, зійшлося ледь не пів села. Питання одне — дострокове припинення трудового договору з Галиною Мазур.

Взаємні звинувачення, крута розмова на підвищених тонах і вердикт депутатів — того дня було гаряче!

– Прикро, що директор вирішила, ніби наша школа перейшла у її приватну власність, — розповідає вчитель початкових класів і голова вчительського профкому Леся Плюта. — З вчителів директриса почала добровільно-примусово збирати 1 відсоток від зарплати на допомогу школі. Такого ніколи не було! Ми й так багато чого купуємо для школи за власні кошти. А зараз усім важко і кожна копійка на рахунку. Утім, ті, хто відмовлявся — потрапляв у немилість і звільнявся. Чудова вчителька англійської мови Галина Мельник мусила звільнитися за 7 днів її керування!

Страшний тиск йде на техперсонал. Прибиральниці зверталися до лікарів, одна навіть намагалася покінчити життя самогубством. Безпідставні звинувачення, присікування до дрібниць — все це створює нездорову атмосферу в колективі. Ми скликали збори трудового колективу, думали, що вийде якась розмова і все зможемо вирішити. Але Галина Броніславівна не хоче нас почути. Каже, те, що ми говоримо — неправда. Але жодна педрада у нас не відбувається без крику. Директорка кілька разів називала нас стадом. Нам потім йти до дітей, давати якісні знання, а ми приходимо на уроки знервовані.

Сама Галина Мазур родом з Кожухова, а перед цим працювала у Хмільницькому районі. Прийшла до нас після того, як попередній директор досяг пенсійного віку і склав повноваження. Вона перемогла на конкурсі серед трьох кандидатів на посаду. Її дуже підтримує голова села Володимир Слободянюк, бо він її хрещений батько. Під час свого півторарічного директорування вона трохи змінила фасад школи, купила самшити, сітку зробила. Тут нічого не скажеш.

Але школа може і золотом бути покрита, та коли директор не вміє працювати з людьми — то це більша біда. Ми хочемо іншого директора. Нехай Галина Мазур буде звичайним вчителем англійської мови, ми не проти.

Лихоманити школу почало рік тому, після першого скандалу, котрий виник з учнем Дмитром Чурпієм. Ось що розповіла журналісту його мама Галина Ніжинська.

– Я помітила негаразди, двічі відвідала уроки англійської мови і дійшла висновку, що вчителька щоразу з’являлася на уроки непідготовленою як слід. Потім вона сказала, що моєму синові потрібні додаткові уроки в неї. Але хіба у школі дитина не має отримувати належні знання? Тим більше, що раніше жодних проблем у Дмитра з англійською не виникало. Вона поводила себе з моїм сином грубо і непедагогічно. Я поскаржилася до районного відділу освіти. Там провели службове розслідування і відсторонили Галину Мазур від викладання на 1 рік. Я виступала на зборах колективу, але мене ніхто не слухав, бо тоді всі були за директора. Потім почався булінг. Дмитра побили однокласники. «Якби він не заслужив, то ми б не били», — відповідали діти. І якби не втрутився класний керівник, то ситуація загострилася б ще більше…

А потім проблеми почали розростатися як снігова куля.

– Про конфлікт у школі я дізнався вже після того, як вчителі звернулися до районного керівництва. Чомусь не вважали за потрібне розповісти все мені, — розповів на сесії голова сільської ради Володимир Слободянюк. — Я жодну людину з колективу школи нічим не образив. Ми з депутатами вирішили, що більше батьки не будуть здавати гроші у фонд школи чи класу, а чого не вистачатиме — сільська рада платитиме субвенцію. Та головне — щоб колектив був і повага один до одного.

Галина Мазур намагалася пояснити, чому у школі склалася нездорова обстановка.

– Ніколи не говорила нікому, що я все знаю, і сама вважаю себе ще недосвіченим директором, — визнала вона. — І внески були добровільні, а не примусові, здавали їх всього чотири рази. Це засвідчують документи. Збори трудового колективу відбувалися з порушенням. Ви мені висловлюєте недовіру? У свою чергу, недовіру висловлюю я вам усім. Бо коли я прийшла до школи, на території виявила яму від водогону, заповнену водою і закриту гнилими дошками з іржавими цвяхами. Як ви могли спокійно на це дивитися? А ще — сміттєзвалище! Заявляю, що стосовно мене районним відділом освіти чиниться булінг! Минулого року мене відсторонили на рік від викладання. На мій захист колектив не став.

Тетяна Гордійчук, начальник районного відділу освіти, миттєво відреагувала:

– Галина Мазур не вміє керувати колективом. Для мене першочерговим завданням є створення сприятливого психологічно-емоційного стану у колективі. Галині Броніславівні не вдалося цього зробити. Ви не уявляєте, скільки разів доводилося гасити конфлікти. Це не перше службове розслідування і не перша бесіда. Намагалася стримати, пояснювати. Але все безрезультатно.

Якщо станеться так, що вчителі не вийдуть на роботу, я буду змушена укласти договір з перевізником і возити ваших дітей до іншого навчального закладу. Якщо батьки не пустять дітей до школи, то це буде порушення Конституції у праві на освіту. Тому я не бачу подальшого перебування Галини Мазур на посаді.

Одностайності не було і серед депутатів. Та все одно шестеро з 11 присутніх проголосували за дострокове припинення трудового договору з директрисою. Чи вляжуться після цього пристрасті у Кожухові?