Новий водний вид транспорту набув цього літа великої популярності у місті над Бугом. Навіть SUP-клуб створений для любителів активного відпочинку.

Це вид серфінгу, в якому серфер, стоячи на дошці, переміщається по воді за допомогою веслування.

Костя Прилєпський, засновник клубу, розповідає: «У нас в Україні прижилась назва «сап». Але цей спорт для біль­шості вінничан новий, тому називають жартома і «саб», і «зуб», і «матраци», і «дошки».

Ідея відкрити клуб з’явилась у 2015 році зі знайомим із Дніпра. Ми брали участь у перегонах «вінницька сотка», які проводяться наприкінці березня кожного року. 100-кілометрові водні перегони від Вінниці до Сокільця. Саме тоді поглянули, що місто гарне. Але виникла думка, чому тут немає прокату сапів. Хтось мовив жартома, що колись відкриємо. Але з часом моє хобі почало займати більше часу, дощок ставало більше, оскільки я купував їх для всіх — дружини, сина, знайомого. Постійно брав участь у всіх можливих змаганнях. І якось так вирішив дійсно відкрити клуб.

В Україні оренда в середньому коштує від 100 грн. до 150 грн. за годину. Але Костя додає: «Ми в оренду дошки не даємо. Я особисто проводжу інструктаж для безпеки відвідувачів. Одне заняття коштує 100 гривень. Прогулянка триває годину-півтори, залежно від настрою групи та погоди.

Люди часто бояться стояти на воді, але насправді все дуже легко. Бо наші бор­ди довші та ширші, ніж для звичайного серфінгу. До речі, цього року значно збільшилась кіль­кість відвідувачів. Що саме вплинуло, незрозуміло. Можливо, карантин чи почали дізнаватись більше або ж просто стали активнішими.

За всю свою практику я не пам’ятаю небезпечних випадків, оскільки на цих дошках навіть діти веслують. Щоправда, за обов’язкової умови: для них є рятівні жилети. Видаємо їх і тим, хто боїться або не вміє плавати».

Настя вперше ставатиме на дошку: «Я довідалась від знайомих і друзів, які вже спробували цей екстремальний вид спорту. Абсолютно всі задоволені. Нарешті, вже і я його опаную. Очікую нових емоцій».

Олена Мазурець вже увійшла в азарт, також ділиться своїми враженнями: «Сьогодні я вперше привела своїх подруг, звичайно, їм було трішки страшно, а я вже другий раз — відчуваю себе впевненою. Це дуже класно — і спорт, і енергія, і гарний настрій».

Костя планує розвивати клуб. Впевнений, що сапів у Вінниці побільшає.

Костя Прилєпський

Найкраща порада початківцям від інструктора: «Не сумнівайтесь у собі та не бійтесь! Все набагато простіше, ніж здається».

Наталія Ленькова