Останніми роками українські фермери скоротили вирощування гарбузового насіння, проте попит на таку продукцію активно росте.

Нині саме час зайняти цю нішу, зокрема для виробництва на експорт. Саме так і вчинило одне із фермерських господарств у селі Сутиски. Господарство планує наступного року налагодити експорт топінамбуру та брукви, а цьогоріч — гарбузів.

– Гарбуз — одна з найбільш родючих культур, і за оптимальних умов зростання, дотримання технологічних вимог урожайність його сягає 70-80 т/га. По-перше, ця рослина добра для сівозміни. По-друге, за умов відносно нескладної технології вирощування гарбуз доволі прибуткова справа. Третій позитивний момент — розширення асортименту виробництва, — каже Олександр Пасічний, головний агроном фермерського господарства «Органік-Д». – Більш того, у Західній Європі частіше ніж ми гарбуз використовують у їжу і, варто зазначити, готують майже повсякденно. Це сирні супи, солодкі та солоні пироги, млинці, рагу, сік.

А ось військовий офіцер з Мурованокуриловецького району Михайло Гвяздовський висаджує гарбузи 5 мускатних сортів французької та італійської селекції. Вартість насіння обійшлася фермеру в 500 доларів. Продає свою продукцію дешевше, ніж інші – по 5 грн. за кілограм, але купують у нього небагато. Вирощені плоди мають високі смакові якості, соковиті й ароматні. Ці сорти використовують для виробництва дитячого харчування. Розміри плодів досягають 18 і навіть 28 кг.

Віталіна Володимирова