Кілька років тому Олег Вагін у Микулинцях купив будиночок для того, щоб дружина вирощувала поряд квіти. Втім, замість них подружжя заробляє тепер на лохині. Їх «годують» 2600 кущів.

– Лохина — перспективна ягідна культура в першу чергу для Полісся і Лісостепу України. Рослини стійкі до шкідників і хвороб, при належному догляді здатні рости 50-90 років. Ягоди за смаком нагадують чорницю, але солодші і більш ароматні, — розповів Олег Вагін. — Лохина краще росте на добре дренованих торфо-піщаних, торфосуглинистих або дерново-підзолистих грунтах. Саджанці вступають у плодоношення на 3-4-й рік, але нарощують урожай поступово. І тільки у віці 6 років вони дають від 2,5 до 5 кг з куща.

Висаджувати краще навесні з відстанню між ними не менше 0,8 метра. Лохина потребує хорошого поливу.

Щорічно рослини підгодовують. Сульфати мають властивість окисляти грунт, що є життєво необхідним для лохини. Часто лохина росте інтенсивніше і дає більший урожай саме при мульчуванні. Вона запобігає перегріванню грунту і покращує його структуру, допомагає зберегти вологу. Мульчувати можна тирсою.

Головний ворог лохини — це шпаки. І то вони налітають тільки на пізні, осінні сорти типу Аврора, Еліотт, коли птахам стає мало корму в природі.

Сезон збору урожаю почався цьогоріч наприкінці липня і вже добігає свого кінця. Збирати ягоди Олегу Вагіну допомагають рідні. За кілограм Олег бере 150 гривень.

– Найкращими врожаями мене порадували сорти Блюголд, Дюк, Рекка. Дуже сподобався ранній сорт Санрайз — дуже солодка ягода незвичайного розміру і стабільний врожай.

Віталіна Володимирова