Про мистецькі напрямки в роботі всесвітньовідомої оздоровниці розповів Петро Цвень, керівник ДП «Клінічний санаторій «Авангард».

– За роки існування «Авангарду» тут побували тисячі людей з усього світу! Крім основної санаторно-курортної діяльності, розвиваємо цілий ряд мистецьких напрям­ків, — відзначив Петро Васильович Цвень. — По-перше, сам палац і 76-гектарний парк, по-друге — нова кімната-музей, присвячена княгині Марії Григорівні Щербатовій, де є її особисті речі, рояль, посуд та ін. експонати з тих часів.

А ще в санаторії зібрана унікальна картинна галерея із творів відомих митців, заслужених і народних художників України, лауреатів премії ім. Шевченка та майстрів пензля із 12 країн світу. Із 1996-го року ми неодноразово проводили художні пленери, після яких отримували у подарунок прекрасні полотна, зараз їх зібралось близько 800.

Дуже цікавий музей сімейних родів, пов’язаних із власниками Немирівського палацу. Палац заснував Болеслав Потоцький, син Станіслава Щенсни-Потоцького, а розбудувала онучка княгиня Марія Щербатова, зробивши зменшеною копією Букінгемського палацу. Князь Олексій Щербатов, чоловік Марії Григорівни, був із роду Столипіних. А батьком Марії Щербатової був граф Строганов, теж представник древнього імперського роду.

Завдяки прихильності немирівчан до княгині Щербатової та її доброчинної діяльності, Раднарком України видав наказ про недоторканість родини, палацу та парку. Однак у січні 1920 року в Немирів увійшов підрозділ Червоної армії, в ряди якого затесався Лісовий, нероба і п’яниця, який люто ненавидів Щербатових.

Він розстріляв у парку біля палацу 63-річну княгиню Марію Щербатову, її 39-річну дочку Олександру та їхню подругу Марію Гудим-Левкович. Потім смертельно поранив 23-річну невістку Щербатової Ольгу, яка була дочкою прем’єр-міністра Російської імперії Петра Аркадійовича Столипіна. Усіх вбитих жінок поховали черниці Свято-Троїцького жіночого монастиря. Згодом місцеві жителі вчинили самосуд над вбивцями княгині і розстріляли вже їх.

І останній, п’ятий музей, присвячений життю і діяльності професора, ректора Вінницького політеху Івана Васильовича Кузьміна. Він був не тільки видатним науковцем, але й тонким ліричними поетом. На жаль, сьогодні екскурсій ми не проводимо, чекаємо закінчення карантину. Як тільки карантинні обмеження будуть зняті — гостинно запрошуємо всіх бажаючих відвідати палац, парк і музеї санаторію «Авангард»!