Зарплату та пенсію наразі вінничани вимірюють у кілограмах овочів, котрі можна за ці гроші купити.

У розпал сезону виходить негусто. Та нарікають не на розмір виплат, а на скажені ціни, котрі не падали у ягідний сезон і тримають планку в овочевий.

Якщо ягодам не вистачало сонця і заважали дощі, то з овочами трохи інша історія. Донедавна помідори-огірки-перці та інші овочі нам привозили з Херсонщини, закуповуючись гуртом на ринку у Копанях. Тепер навіть звідти возити дорого. Вінницькі гуртовики скаржаться, що херсонці продають своє вирощене білорусам та росіянам, котрі скуповують все дорожче, ніж українці, і вивозять через кордони. Нам дістається те, що залишилося. І продавати дешевше там ніхто вже не погоджується. Тому надія на вінницьких фермерів, котрі ще тільки починають нарощувати виробництво. Власне, тому і в них овочі поки що не будуть дешевшими.

Отже маємо те, що маємо: помідори на вінницьких ринках — від 20 (не першої свіжості, прив’ялі) до 50 (херсонські рожеві), і навіть 65 гривень (турецькі чері). Огірки цього року довелося кілька разів пересівати. А ті, що в теплицях, коштують дорожче, бо затрат на них більше — від 27 до 32 гривень за кілограм. Перці від 40 до 90 грн. Кабачки – 12 грн. за кіло, баклажани – 25 (“втомлені» і трохи некондиційні можуть запропонувати по 15 грн.)

Ціни на картоплю трохи знизилися, але все одно це дорожче, ніж у сусідній Польщі — 10-15 грн. за кілограм. Морква – 12 грн. Найдешевший буряк – пропонують по 5 грн. за кіло. Так що тарілка українського борщу цьогоріч вийде трохи дорожчою, ніж минулого сезону.

Соломія КАЛЮЖКО