А до цього помер лікар, який лікував їх. Його маму зараз лікують в МКЛ № 1.

«Тебе, рідненька, ніжно обіймаю. І за любов я дякую тобі. Всіх благ земних, щедрот усіх бажаю, за тебе молю ангелів святих». Саме так своїй єдиній 23-річній донечці Насті в день народження написала 48-річна Ольга Саванжа із Тиврова. Це буде останнє її послання.

Навесні у жінки виявили рак крові, а після проходження чергового курсу хіміотерапії у обласній «Пироговці» вона підхопила коронавірус. Саме в тому гематологічному відділенні, де працював нині вже покійний лікар Ігор Данилюк, якого теж вбила інфекція. Після лікування Ольга встигла побути вдома зі своїми рідними, тому вірус не обминув її чоловіка Андрія.

Подружжя знаходилось у реанімаційному відділенні Калинівської ЦРЛ. Донька весь цей час збирала кошти, аби поставити їх на ноги. Важко уявити її біль та розпач. Вона не могла бути навіть біля лікарні, де перебували батьки, бо сама знаходилась на самоізоляції. На жаль, 12 серпня не стало Ольги Саванжі. А наступного дня після її похорону помер і чоловік Андрій…

– Батьки були для мене всім. Ми постійно телефонували один одному. Я здобувала вищу освіту в Польщі. Коли повернулась з-за кордону, впродовж двох місяців ми їздили у гематологічне відділення для «хімії». Чотири курси, лікування дороге, дещо було із запасів попередніх років, трохи допомагали небайдужі та медики.

17 липня мамі останній раз дали «хімію», але дорогою додому вона стала скаржитись на кашель, піднялась температура. Після рентгену стало відомо, що у мами пневмонія. Виписали антибіотики та імуноглобулін. Лікувались вдома, а сімейний лікар нас записала на тест. Він виявився позитивним.

22 липня маму забрали у інфекційне відділення Калинівської ЦРЛ, проте наступного дня її перевели до реанімації. Ми купували для її порятунку дороговартісні ліки, на день йшло по 20 тисяч гривень. Пройшли курс 5 днів, мамі стало трішечки краще, завдяки кисневій масці вона дихала і через трубочки могла поїсти, — пригадує донька покійних Настя Саванжа. – Після мами я відразу стала пити антибіотик, адже відчувала втому. А тато себе добре почував. Та невдовзі в нього підвищилась температура, я вже йому і уколи давала сильні, легше не ставало. Тести наші були негативними. Але татові ставало все гірше, і його теж забрали у Калинівку. 1 серпня він став задихатись, за день його теж перевели у реанімацію з коронавірусною односторонньою пневмонією.

Для мене це стало шоком, бо він у мене завжди був сильним, не хворів, інколи скаржився на спину. Я думала, що хвороба, якщо з’явиться, то в першу чергу буде в мене, а не в тата… Про те, що тато у лікарні, мама дізналась випадково. Почула у коридорі наше прізвище. Тато спілкувався з мамою через відеозв’язок. Як бачив її – ставало погано, депресія, нерви…

Для того, щоб поставити рідних на ноги, Насті надсилали кошти на картку, але цим скористались шахраї. Вони представились фондом Зеленського і виманили із дівчини 4000 гривень, які вона могла б витратити на ліки для батьків. Поліція з’ясувала, що це шахраї з окупованого Донецька.

– Ольга Саванжа — випускниця Гайсинського медичного училища. Працювала у Тиврівському будинку-інтернаті геріатричного профілю з 1994 року.

Вона була головою ОСББ, її всі шанували. Працівниця розумна, хороша подруга, надійний товариш. Ми дуже сумуємо за нею. Її сестра працює у нас санітаркою, — кажуть односельчани.

Хоронили Ольгу у закритій труні і дозволили бути лише рідним. Коли домовину везли машиною через Тиврів і проїжджали будинок-інтернат, зібрались колеги та друзі, аби попрощатись. Але автівка не зупинилась. Кажуть, що це заборонено протоколом. Похоронили жінку у Жахнівці.

А за кілька годин після похорону дружини стало відомо, що помер і голова родини Андрій Саванжа. До цього він перебував на апараті ШВЛ. Чоловіка поховали 14 серпня вранці у Жахнівці біля коханої дружини…

Мешканці Тиврова всіляко підтримують дочку Настю, яка в одну мить втратила обох батьків. За одну мить стала сиротою через коронавірус…

Нагадаємо, у Вінницькій області це вже третя смерть від коронавірусу серед медпрацівників.

Вікторія Снігур