Якщо цього не станеться — то вже вранці 2 вересня громада перекриє усі автомобільні та залізничні шляхи.

Такий ультиматум висунули демидівчани після тригодинних емоційних виступів і загального засудження винуватців цього екологічного прецеденту, котрі відбувалися на площі перед сільським будинком культури. Про причину цих пристрастей ми розповідали раніше: протягом двох тижнів до Демидівки вночі звозили львівське сміття. Аж поки активісти спільно з екологічною інспекцією та правоохоронцями не затримали на гарячому п’ять вантажівок.

Емоції били через край! Ледь до самосуду не дійшло. Учасники зборів підготували звернення, котре адресували керівнику Гніванської міської ОТГ, до складу якої входить Демидівка, голові облдержадміністрації, начальнику обласної поліції, прокурору області, керівнику Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, а також главі держави. Але минуло кілька днів, а жодного руху немає.

– Сміття на сонці розкладається, сморід жахливий, і коли це все закінчиться — невідомо, — обурюється активіст Анатолій Поліщук. — До першої хати всього 180 метрів. З’явилося львівське сміття у Демидівці через голову спілки власників майнових паїв колишнього КСП «Мрія» Юрія Данилюка, котрий уклав договір з львівською фірмою. Тут це сміття мало сортуватися, органічні рештки — закопуватись, інше — на переробку. І все це — поза спинами людей, без їхнього відома!

Цю земельну ділянку для ведення сільськогосподарських робіт (знаходиться вона на території колишнього тваринницького комплексу) він взяв в оренду в Олени Гаманюк. Але ніхто дозволів на зміну призначення землі та будівництво сміттєпереробного підприємства їм не надавав. Тож вирішили вони діяти тихцем. Без громадських слухань, самовільно. Ми не можемо знайти слідчого, котрий веде кримінальне провадження, порушене за ст. 238 (забруднення та псування земель), щоб дізнатися, на якому етапі розслідування. Непокоїмося, бо в реєстрі не бачимо цього провадження. Ми створили ініціативну групу, котра слідкуватиме за ліквідацією сміттєзвалища. В середині вересня група з п’яти чловік вже буде на загальних зборах доповідати про стан справ. Але люди налаштовані дуже рішуче і готові перекривати шляхи. Бо що робити, коли влада ніяк не реагує на те, що відбувається?

– Як староста громади, скажу просто: БРАКУЄ СЛІВ.., — ділиться враженнями Юрій Мельник. — Вимога громади чітка і єдино вірна — все «львівське сміття» винуватці мусять вивезти в найкоротші терміни за межі Вінницької області!

А поки у Демидівці вирували пристрасті, раптом загорілося сміттєзвалище у Гнівані! Активісти миттю прибули на місце і… знайшли рештки того ж львівського сміття: папери з написами «Львів», записник, екзаменаційні білети львівського коледжу… У Гнівані переконані, що це був навмисний підпал, аби приховати злочин. Утім, остаточно розвіяти сумніви мають правоохоронці.

…Чотири дні гасили полум’я на гніванському сміттєзвалищі. Обурені гніванчани прийшли до міської ради, аби виказати свій гнів керівництву ОТГ, котре, за словами мітингарів, робить все для того, аби Гніванська ОТГ перетворилася на зону екологічнго лиха. Бо, крім смороду, від сміттєзвалища додалася ще й велика проблема з постачанням води.

– Той же Юрій Данилюк вивіз на гніванське сміттєзвалище 140 тонн сміття. І хтось його підпалив. Причому підпалювали кілька разів, бо з першої спроби воно не загорялося. Ми пропонували створити спеціальну групу, котра б відслідкувала, хто підпалює, — розповідає гніванчанка Тетяна Сливінська.

– Місяць тому цей підприємець звернувся до нашого комунального підприємства і уклав з нами договір на вивезення сміття. Ми почали з ним працювати. От, власне і все, нічого підозрілого, — виправдовується директор комунального підприємства Олег Швець. — А чому воно загорілося — важко сказати.

– Однозначно, історія зі сміттям — це злочин проти громади, — сказав голова ОТГ Володимир Кулешов. — Як пояснив Юрій Данилюк, на цій землі у старих будівлях він намагався створити підприємство з видобутку біогазу. Але замість того, щоб почати з оформлення відповідних дозволів, він в першу чергу завіз купу львівського сміття. Поки триває розслідування правоохоронців, ми, зі свого боку, розпочали власне розслідування. А загорілося гніванське сміттєзвалище не випадково. Просто так воно загорітися не могло. Як на мене, то мої опоненти вже розпочали передвиборчу боротьбу і вчинили так, щоб привернути увагу громадськості. А чи було там саме львівське сміття — це теж питання до правоохоронців. Бо після того, як все було залите водою і утрамбоване бульдозерами — розібратися, чи воно львівське, чи ні — неможливо.