Як відомо, село Степашки вважається курортною місциною, де оселі мають доволі заможні та відомі жителі регіону. Тому жовта вода та її специфічний запах наробили переполоху серед місцевих  мешканців. І це природньо, адже поряд Ладижинська ТЕС.

Екологи  Ладижинської ТЕС миттєво зреагували та виїхали на місце.   За попередніми висновками та візуальним оглядом виявили пляму  площею більше 1 га на воді з рідини неприроднього походження, темно-коричневого кольору та з неприємним запахом.

Для проведення досліджень води викликали спеціалістів із Вінниці. Інспектором Вінницької екологічної інспекції були відібрані проби в трьох різних місцях відповідної ділянки.«Під час огляду  на  поверхні води пляма не спостерігалась. Тільки, коли рушив катер, то з  під вінта катера з’являлись коричневі хвилі. На місці відчувався специфічний запах. Ми відібрали проби води, навпроти бази відпочинку «Черепаха» с. Степашки, нижче та  вище місця плями. По жодному з показників перевищень не знайшли. Кисень в нормі, навіть більше 10. У всьому винні  бурі водорості”,- говорить старший інспектор Державної екологічної інспекції Олександр Юрченко.

Як відомо, бурі водорості цвітуть у теплу пору року. Саме в цей час на міських пляжах з’являються таблички, які попереджають про заборону купатися в річці, а у водопровідної води посилюється неприємний запах.

Ольга Сонячна