А все тому, що обурені умовами вступу до медичних закладів, де вимагають високі бали з непрофільних предметів! Люди одягнули маски та тримали в руках плакати «Ми будемо корисні, не будьте байдужими до нас», «Просимо переглянути умови вступу на медичні спеціальності» та «Вчитися і залишитися на Батьківщині»

– Моя дочка з самого дитинства марила хірургією, саме тому вирішила вступати до Вінницького національного медичного університету. Але дистанційне навчання в останні місяці навчального року для школярів дало мало результатів для підготовки. За весь час проведення ЗНО в нашій країні у таких умовах воно жодного разу не відбувалося. Пробне переносилося неодноразово, у кінцевому результаті воно взагалі відбулося онлайн. Пандемія, дистанційне навчання, перенесення ЗНО, пробне онлайн, перший предмет — математика, спека, масковий режим. Ми стали заручниками цих обставин. Моя донька здала математику на 115 балів, цього недостатньо навіть на контрактну форму навчання медуніверситету. Майбутні вчителі фізики або математики повинні подолати поріг 100 балів, у той час як абітурієнти-медики повинні набрати з непрофільних фізики або математики 150 балів, — каже мама жмеринської випускниці Тетяна Сергієнко.

— Але водночас чиновники спростили умови вступу дітям з тимчасово окупованих територій, іноземцям, знизили пороговий бал КРОК, для магістрів теж послаблення. Наші діти не кібернетики, не математики, не інженери, не бухгалтери, не економісти, не банкіри. Вони — МАЙБУТНІ МЕДИКИ. Саме тому просимо переглянути умови вступу на такі спеціальності: «Медицина», «Педіатрія» та «Стоматологія». Абітурієнтам на медичні спеціальності («Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія»), де потрібно мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів, щоб взяти участь у конкурсному відборі. Зробіть хоча б 130! Математика буде для наших дітей царицею всього лиш півроку. Нам небайдужа будь-яка підтримка, діти хочуть бути потрібними у своїй країні, виконувати вкрай необхідну роботу. Всі мають бути в рівних умовах.

Відомо, що до мітингувальників вийшли представники Міністерства охорони здоров’я. Вони пояснили, що у цьому році правила прийому вже не змінити. Як бути з наступним роком — невідомо.

– Вступна кампанія триватиме до кінця серпня, тому ми не опускаємо рук! Плануємо провести мітинги в кожному місті, звернутися в Конституційний суд України. Якщо кількість учасників зросте — проведемо повторний мітинг у Києві.

Віталіна Володимирова