Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що відповідно до закону про верифікації держава може забрати будь-які соцвиплати, нараховані неправомірно. У 2019 році вже проводились перевірки надання виплат малозабезпеченим сім’ям. Як виявилося, українці незаконно отримали таких виплат більш ніж на 33 млн грн. Половина цієї суми повернута у бюджет.

Міністр розповіла, що найчастіше приводом для позбавлення виплат ставали: неповне декларування нерухомості, покупка автомобілів, приховування зайнятості і доходів і т.п.

За результатами перевірок у 2020-му забрати житлову субсидію можуть в разі покупки на 50 тис. грн і більше; при наявності автомобіля віком до 5 років; у громадян, які отримали спадщину або іншим чином заволоділи нерухомістю, земельною ділянкою, транспортним засобом; у орендодавців, які не декларують дохід; у боржників за ЖКП; у власників великих приміщень; у непрацюючих, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості. Так що багато вінничан можуть залишитися без соцвиплат і допомоги.

Нагадаємо, Мінфін України в 2021 році планує виділити таку ж суму на субсидії, як і в поточному 2020-му році.