Таку думку висловили вінничани, які днями відвідали Козацьку залу у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, прикрашену вітражем кольорового скла “Лицарі Поділля”.

Як зазначили музейники на своєму сайті: “Це розкішне оздоблення стало колористичним акцентом інтер’єру козацької зали, а розмістили його на сходових маршах між 8-м та 9-м експозиційними залами”.

Автор цієї унікальної композиції із скла — Леонтій Гринюк, художник декоративно-прикладного мистецтва, живописець. Член національної спілки художників України з 1985 р. Заслужений діяч мистецтв України з 1999 р. Учасник багатьох живописних пленерів в Україні та за кордоном. Його фах — художнє скло. Робота з ним технологічно складна, адже скло і розпис відпалюють при температурі 800 градусів Цельсія. Зате декоративний вітраж радує око, наповнює будівлю кольоровим світлом.

У центрі нового вітража – герб Вінниці, 300-річний символічний хрест і дві схрещених шаблі. А над ним тризуб часів Володимира Великого і войовничий козак з мушкетом із герба Війська Запорозького. Цей витвір високого мистецтва  став подарунком художника до Дня Вінниці у вересні-2020. Нагадаємо, ще один вітраж  “Стара Вінниця” роботи Леонтія Гринюка за мотивами акварелі Наполеона Орди 1870-х рр. демонструється у обласному краєзнавчому музеї.

Запрошуємо побачити цю красу! Обласний краєзнавчий музей працює у звичайному режимі з дотриманням усіх протиепідеміологічних та санітарних норм.