Щедрий серпень, восьма сходинка року… 19 серпня, на Спаса, традиційно відбулось обласне свято обрядових хлібів і дідухів “Народу вічний оберіг” у Білопіллі Козятинського району. Тут єдиний в Україні музей хліба, де під відкритим небом стоїть двохсотлітній вітряк, хата і клуня із віялками, ситами, млинками, де відтворена сільська спадщина і правічні українські обряди.

Цього дня сотні гостей приїхали сюди на обжинки з Непедівки, Бродецького, Глухівців, Пузирівки, Вернигородка, Махнівки, Самгородка та ін.

-Добрим словом люди згадують Геннадія  Дубенкова та Анастасію Бойко, ініціаторів створення музею у 1986-му році, – відзначив Сергій Рибачук, директор КЗ “Музей Хліба”.

Ах, як звеселялись серця господарів і гостей! Люди втомились від карантинних обмежень, душа раділа святу! Хлібин було не злічити, як зірок у небі! Об’єднані громади Козятинщини проявили справжній “творчий вибух”, облаштували світлиці, спекли паляниці з нової пшениці, обжинкові короваї, силу-силенну пиріжків, жайворонків, штрудлів, маковейчиків, рогаликів, весільних калачів, бігунців, пампушок… Кращі сорти муки, масло, яйця, різноманітні начинки! А поряд буяли виставки овочів і фруктів з козятинських садів-городів, майстерно виплетені дідухи, вироби майстрів лозоплетіння, вишивання, різьби по дереву, виготовлення ляльок-мотанок — всього не перелічити!

Загальну увагу привертала Дошка Пошани Козятинщини із кращими підприємствами району. Віктор Слободянюк, голова Козятинської райради, та Ігор Булавський, заступник голови РДА, привітали комбайнерів, агрономів, трактористів, водіїв — всіх, хто забезпечив у районі збирання 90 тис. т ранніх зернових (45 цнт/га), – і вручили їм грамоти і цінні подарунки. А ще нагрудні  знаки “За заслуги перед Козятинщиною” отримали козятинці, які зробили вагомі внески у розвиток району.

Свято вдалось! За це слід віддати належне організаторам- управлінню культури і мистецтв Вінницької ОДА, обласному центру народної творчості, відділу культури Козятинської РДА.

-В області проходять масштабні заходи, присвячені 29-й річниці Незалежності України, – звернулась до учасників свята Ольга Дернова, начальник управління культури і мистецтв ОДА. – Головне, що українці з хлібом, значить, вони незалежні!

Разом з Тетяною Цвігун, директором обласного центру народної творчості, вона вручила нагороди організаторам та учасникам свята “Народу вічний оберіг”.

Цього дня аж до околиць Білопілля долітали пісні фольклорних колективів. А завершився фестиваль хліба великим коровайним частуванням від ПрАТ “Козятинхліб”.