Його від 1 квітня законсервувала та перепрофілювала Вінницька районна лікарня, аби надавати допомогу хворим на коронавірус пацієнтам. Тому громада побоюється, що невдовзі може взагалі залишитись без медичної допомоги…

– Усі мешканці поважного віку пам’ятають ще Вороновицьку лікарню на 300 ліжок з усіма необхідними відділеннями. Але у грудні 2010 року цю установу з усім майном було передано до районного бюджету і реформовано у відділення Вінницької ЦРКЛ. Чи думали тоді за людей, чи провадили громадські слухання та чи погоджували з громадою таке рішення? Ні. Ми ще б тоді сполошились та відстояли свою лікарню.

У 2013 році приміщення хірургічного корпусу було передано назад на балансовий облік Вороновицької селищної ради, але тільки саме приміщення, для можливості побудови блочно-модульної котельні (2015 рік) та реконструкції даху хірургічного корпусу (2 півріччя 2016 року).

Ще на початку епідемії головний лікар Вінницької ЦРЛ видав наказ «Про перепрофілювання закладу» та згортання ліжок на період режиму надзвичайної ситуації та враховуючи стан поширення Covid-19. На жаль, не оминув він Вороновицького хірургічного відділення №2, у якому було законсервовано 15 ліжок, а працівників залучено у цілодобові чергування по закладу – КНП «Вінницька ЦРКЛ». Це було зроблено до стабілізації епідеміологічної ситуації.

Пройшло вже п’ять місяців, ситуація із хворобою тільки погіршується, натомість ми вважаємо, що повернути відділення вже не зможемо. Його «під шумок» ліквідують, — обурюються мешканці Вороновиці. — Погодьтесь, що якось нелогічно, що у такій великій ОТГ не буде лікарні, куди можна буде звернутися по допомогу. Вороновицька лікарня врятувала не одну сотню людей від смерті. Крім місцевого населення, лікарня знаходиться в районі транзитного шляху, звідки можна доставляти жертви ДТП. Закриття цього медичного закладу — це злочин перед своїм народом. Особисто ми не хочемо їздити по нещасних випадках, коли кожна хвилина дорога, — то у Вінницю, то у Немирів, чи взагалі ще кудись. Бо зараз, коли викликаєш «швидку», ще вирішують, куди тебе везти, коли можна було дійсно швидко надати допомогу у Вороновицькій лікарні, яка ще працювала до 1 квітня. Оскільки наша лікарня належить до Вінниці (приміщення знаходяться в оренді), то, щоб якось її врятувати, вона має бути передана у нашу ОТГ.

Заступник голови Вінницької районної ради Олексій Плакида заявив на зборах, що створення власного закладу вторинної ланки медицині у Вороновиці є неможливим.

– Питання не врегульоване на рівні Верховної Ради, у Вороновиці є можливим створення хірургії одного дня, тільки в тому разі, якщо з нового року Вінницька ЦРКЛ отримає ліцензію, — повідомив він.

У свою чергу, голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько так прокоментував ситуацію:

– У квітні 2020 року розглядалось питання дофінансування нашого хірургічного відділення з місцевого бюджету, усі депутати без винятку підтримали пропозицію про дофінансування. Але хочу зауважити, що це стане можливим тільки після розконсервування нашого закладу районними службами. Потрібно, щоб майно комунальної власності, що знаходиться у приміщенні хірургічного відділення та терапевтичного відділення, передали нам.

Тим часом мешканці Вороновиці вже почали екстрений збір підписів, який триватиме до кінця літа. З боку селишної ради буде писатися клопотання, до якого власне і долучаться ці підписи на сесію районної ради, що відбудеться на початку вересня. Люди вимагатимуть, аби корпуси лікарні були передані на баланс Вороновицької ОТГ, тоді, можливо, лікарня буде врятована…

Віталіна Володимирова