Вступна кампанія у Вінниці в самому розпалі. Вона розпочалась 1 серпня. Наразі абітурієнти активно подають документи та електронні заявки до вінницьких вишів.

– Форма подачі документів цього року значно відрізняється. Якщо року абітурієнти ще приносили документи у паперовому вигляді, то на сьогодні всі вступники подають тільки електронні заявки, – ділиться член приймальної комісії Вінницького торговельно-економічного інституту Віктор Коновалюк.

На 18 серпня у Вінницькі виші надіслано 34 299 заяв. Серед них на бакалаврат – 19 948, магістратуру – 3 749, фахового молодшого бакалавра – 8 879 і молодшого бакалавра – 104. Саме з 2020 року стартує підготовка за освітньо-професійним ступенем фахового молодшого бакалавра. Це технікуми та училища, які не отримали статусу коледжа. Молодші бакалаври – це спеціалісти, які після 9-го класу вступили в коледж.

Покищо загальна кількість вільних місць для абітурієнтів у області 43 789, з них державних 5 361.

Вінницький національний технічний університет поки що серед лідерів за кількістю поданих онлайн заяв – 4 386.

Наступними по рейтингу йдуть: Донецький національний університет ім. В. Стуса – 3 884, Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського – 3768, Вінницький національний аграрний університет – 3 593, Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова – 2 526Донецький національний університет ім. В. Стуса – 1 154, Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського – 1 136 та Вінницький торговельно-екомівчний інститут Київського національного торговельно-економічного університету- 2 497. Загалом у Вінниці нараховується 13 вищих навчальних закладів.

До речі, Вінницький національний технічний університет увійшов у десятку “Топ-200 Українських вишів”. Також туди потрапили: Вінницький національний медичний університет ім. Пирогова – 27-й, Донецький національний університет ім. Василя Стуса – 29-й. Ще два навчальних заклади опинились у другій половині: Вінницький національний аграрний університет – на 102-му місці, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського – 109-й.

Найпопулярніші спеціальності цього року: програмування та ІТ-технології, історія та право, стоматологія та педіатрія, міжнарожні відносити та журналістика, і агрономія. А ось математика, бухоблік та фінанси наразі в аутсайдах.

Наталія Ленькова