Справжній скандал розгорівся у Крижополі. Там вулицю генерала УНР Юрія Тютюнника хочуть перейменувати на честь Олексія Порошенка,батька екс-президента. Про це повідомив місцевий громадський активіст і краєзнавець В’ячеслав Березовський.

-Юрій Тютюнник- генерал-хорунжа Дієвої Армії УНР, учасник Другого Зимового походу армії Української Народної Республіки 1919-1920 р.р., кавалер найвищої бойової нагороди УНР – ордена «Лицарів Залізного Хреста». У травні 1920 р., як заступник командуючого Дієвої армії УНР, Тютюнник вів українське військо із Першого Зимового походу через територію сучасного Крижопільського району до Ямполя на з’єднання із основними силами. Перед тим, навесні 1918 року звільнив від більшовиків ст. Крижопіль. У 1921 р. організатор Другого Зимового походу армії УНР, 359 учасників якого розстріляли червоні росіяни Григорія Котовського під містечком Базар на Житомирщині. За період 1918-1920 років тричі піднімав жовто-блакитний український прапор у Крижополі. Автор книги “Зимовий похід”, у якій описує боротьбу української армії проти московських більшовиків на території Південного Поділля, зокрема. Розстріляний московським комуністичним режимом у 1930 р. На його честь у 2015 р. в смт. Крижополі була перейменованою колишня вулиця сталінського діяча Куйбишева. На будівлі вокзалу ст. Крижопіль була урочисто відкритою пам’ятна дошка на честь 100-річчя Української революції 1917-1921 років, де згадані дати походів та військові частини Юрія Тютюнника.

Проте 25 серпня Крижопільська селищна рада повідомила, що  27 серпня у залі  районного будинку культури відбудуться громадські слухання про перейменування існуючої вулиці Юрія Тютюнника на вулицю імені Героя України Олексія Порошенка.

Поза сумнівом, ідея найменування вулиці райцентру, жителі якого вшановують пам’ять свого колишнього роботодавця Олексія Порошенка, має право на існування.

Існуючі назви вулиць “Суворова-Ватутіна- Горького…” у смт. Крижополі дають простір для впровадження в життя такої ідеї.

Таке рішення органу місцевої влади напередодні місцевих виборів є недолугим намаганням осіб, які претендують на виборні посади, віднайти хоч якусь політичну підтримку у певних діячів із різних політичних штабів. Я вважаю  це актом наруги над пам’яттю Борця за Незалежність України Юрія Тютюнника, одночасно приниженням авторитету та дискредитацією п’ятого Президента України Петра Порошенка, знущанням над світлою пам’яттю його шановного батька Олексія.

Додамо, що 16 червня, на 85-му році життя помер батько п’ятого президента України Петра Порошенка, відомий підприємець Олексій Порошенко. На Вінничсині працюють потужні його сільгосппідприємства. Останні роки він хворів.

Віталіна Володимирова