Напередодні 1 вересня частина батьків у Вінниці готова не пустити своїх дітей до школи, щоб пересидіти перші 2-3 «пробні» тижні вдома чи на курортах…

Бо всі анонсовані заходи безпеки для відновлення навчання у школах викликають масу запитань і навіть скепсису… Адже не факт, що всі 100% дітей будуть носити маски у школі та дотримуватись правил дистанції. А що буде, коли захворіє на коронавірус хоч один учень чи вчитель? Будуть тестувати всю школу на тисячу школярів? Чи закривати на карантин весь навчальний заклад?  Що тоді чекає батьків, дідусів та бабусь «зараженого» учня-безсимптомника?

З цього приводу в департаменті освіти міської ради  Вінниці пояснили, що все буде залежати, в якій із 4-х  зон епідемічної небезпеки буде наше місто і область після Дня знань…

– Новий навчальний рік буде непростий, і нам всім треба це розуміти.

Департамент освіти міської ради визначить формат роботи у трьох випадках: коли місто буде знаходитись у «жовтій», «помаранчевій» та «червоній» зонах. План дій буде затверджуватись педагогічними радами закладів. Чому так? Тому що кожна школа має свої особливості. Кількість учнів, площа самого закладу, навантаженість початкової, середньої чи старшої школи і так далі. Адміністрація шкіл буде фактично формувати свій графік роботи для кожного класу в кожному з випадків.

«Зелена» зона – передбачає звичайний режим навчання. Але з масками, соціальною дистанцією.

Коли визначені «жовта» і «помаранчева» зони, навчання продовжуватиметься, але запроваджується змішана форма навчання. Буде очна і дистанційна.

Якщо місто чи область потраплять в «червону» зону, то навчання проводитиметься дистанційно.

Такого поняття як єдиний дзвінок у школах не буде. Це допоможе зменшити контакт учнів різних класів.

Хочу нагадати всім батькам і педагогічним колективам, що, як і по садках, всім необхідним з точки зору забезпечення деззасобами для рук, обробки поверхонь, безконтактними термометрами, милом, паперовими рушниками і навіть масками ми педагогічні колективи забезпечуємо. На школи виділили 3 мільйони 700 тисяч гривень з міського бюджету. І ще раз попереджаю: грошей з батьків на ці потреби збирати заборонено.

Водночас не всі батьки довіряють цим правилам безпечного навчання під час епідемії.

– Нас всіх пакують до школи, де у класі 36 дітей і всі будуть сидіти поруч один із одним без масок!  А де гарантія, що хтось не принесе цю «заразу» до класу? Була б моя воля – я б дітей до Нового року навчала б вдома, щоб всі пересиділи цю другу хвилю…, – розповіла мама 2-х вінницьких школярів Тетяна. – Чи варто так ризикувати здоров’ям дітей та вчителів, багатьом із яких за 60?

33kanal.com запрошує батьків, учнів та вчителів до дискусії із цього приводу напередодні 1 вересня…

Вислухав
Богдан Ковалій