Фонд соціального страхування вимагає, щоб донька через суд довела, що є рідною померлій матері.

У минулих номерах ми писали про Наталію Полоз — старшу медичну сестру відділення бригади екстреної медичної допомоги №1, яка померла 1 липня від коронавірусу. Колеги та рідні і досі не можуть оговтатись після важкої втрати. Адже всі згадують її як порядну, чуйну і безкорисну людину та професіонала своєї справи. Три тижні тому комісія зі спеціального розслідування з’ясувала, що медпрацівник інфікувалась під час виконання посадових обов’язків на робочому місці. Це перший в області доведений факт інфікування медпрацівника на робочому місці.

Сім`ї померлої фельдшерки призначили 1 647 750 грн. допомоги з держбюджету — 750-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Однак сім`я і досі не отримала кошти. Фонд соціального страхування затягує з виплатою. Вимагає, щоб донька через суд довела, що є рідна рідній матері. Тільки у цьому випадку сім`я зможе отримати кошти.

У редакцію газети звернувся син Наталії Полоз та розповів, як намагається добитися справедливості.

– Не можу без сліз згадувати ті події. Мамі було тільки 59 років, у цьому році оформила пенсію. Все життя працювала на «швидкій» старшим фельдшером. Ви ж бачили приміщення станції, зовсім не пристосоване до роботи, умови жахливі. Мама кожного дня займалась видачею медикаментів та засобів індивідуального захисту (халатів, рукавичок, масок). Те, що вона утилізувала заражені костюми, від нас приховувала. Якби ми знали, то наполягли б на тому, щоб мама звільнилась. Пам’ятаю, як у вихідний день хотів приїхати, а мама сказала: не треба. Каже: «Мені здається, я підхопила»… Потім все, як у страшному сні… Три засідання спеціальних комісій… Колектив та керівник дуже підтримували. Та якби не вони, думаю, компенсацію б не призначили. Бо під час засідань представники Фонду соціального страхування намагались довести побутовий факт зараження.

Після того, як призначили компенсацію, ми вирішили оформити все на сестру. Коли принесли документи у Фонд соціального страхування, от тут все і розпочалося. Вперше подивилися документи, сказали, ніби все добре. Але документи не взяли. Бо ще треба подати документ про факт встановлення проживання однією родиною.

Я пішов до адвокатів. Мені сказали: який факт встановлення родини, для цього є Сімейний кодекс, де чітко прописано, хто є родичем. Телефонував у головний офіс Фонду соціального страхування в Києві. Там те саме сказали. Рішення суду потрібно, якщо немає відповідних документів. У нас є всі документи, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, про зміну прізвища, копія рахунку на квартиру, яка вказує на приналежність сестри до сім`ї. Акти, підписані сусідами. Бо і сестра, і окремо працівники Фонду соціального страхування збирали підписи сусідів.

Після чергової консультації з адвокатом знову із сестрою звернулись у Фонд. Там знову крутять. Тоді я сказав: пишіть письмову відмову. Зразу ж документи прийняли. Це було 7 серпня. Однак 17 серпня сестра отримала лист від Фонду. Написали, що для отримання компенсації потрібно довести факт сім`ї через суд. Довідки про реєстрацію не потрібні, акти від сусідів не проходять. На мою думку, це не відмова, а просто затягування часу на півроку або рік, — каже Денис Полоз.

За коментарем ми звернулись у Фонд соціального страхування.

«Письмову відповідь ми 11 серпня надіслали доньці померлої. Тепер донька нехай звертається до суду, а суд приймає рішення. Ви ж розумієте, що в одній квартирі можуть проживати дві особи, і це дві сім`ї. До 2016 року діяв акт, згідно з яким довідку про склад сім`ї видавали ЖЕКи. Зараз акт відмінений. Тепер довести, що ви є родиною, потрібно через суд. Ми на боці родини. Але це кошти бюджету. Рахункова палата завтра прийде й скаже: на якій підставі ви видали компенсацію? Не було ж документу, що це сім`я, – зазначив Михайло Олійник, начальник управління Фонду соціального страхування у Вінницькій області.

На запитання кореспондента, як у суді довести факт родинних стосунків матері та доньки, не знають. Мовляв, це не наша справа, для цього є закон. Тепер дітей померлої від коронавірусу старшої медсестри чекає судова тяганина. Донька має доводити факт родинних стосунків з рідною мамою. Бо, якщо родинні стосунки не довести, Наталію Полоз визнають одинокою, тоді і гроші виплачувати нікому.

Ольга Корнійчук