Через суперечливі інформації, котрі спростовують одна одну, запитання довго залишалося відкритим. А політична боротьба навколо паломників в Умані наростає. Бо ж і грошей хочеться, і боязно отримати спалах COVID-19 та втратити через це владу.

Кілька днів тому уряд дозволив відвідати могилу цадика Нахмана під час святкування Нового року, котрий відбудеться з 18 до 20 вересня. Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов розповів, що попри світову пандемію в Україні цього року очікують від 5 до 10 тисяч вірян. Але вже у понеділок з’явилася інформація про жорстке обмеження кількості вірян. Міністр  також наголосив, що інші релігійні громади утрималися від власних масових заходів під час епідемії COVID-19.

Варто нагадати, що у квітні в Умані від коронавірусу помер 47-річний громадянин США, який прибув в Україну як паломник. Разом з дружиною і шістьма дітьми він прибув до України з Лондона, щоб відсвяткувати весілля свого сина і дочки рабина Іонатана Коена з Бейтар-Іліт. Померлий мав важку супутню патологію, попри намагання лікарів надати медичну допомогу не підпускав фахівців та не виконував рекомендації. Згодом коронавірус підтвердили у його дружини і двох дітей…

І що? Досі заборони на в’їзд хасидів до України немає. Наразі в Умані вже є 400 прочан.

Мер Умані Олександр Цебрій прибув до Києва, щоб поінформувати Президента Володимира Зеленського про небезпеку масового приїзду прочан-хасидів на святкування юдейського Нового року — Рош Гашана. У своєму відеозверненні у Фейсбуку  Цебрій заявив, що чекатиме Зеленського, скільки буде необхідно. Утім, йому довелося ночувати у спальному мішку під дверима офісу Президента, бо зустріч так і не відбулася.

Щороку хасиди прибувають до України. Їх цікавлять три священних поховання: у Меджибожі, де похований засновник цього руху Баал-Шем-Тов, у Брацлаві, де є могила учня цадика Нахмана, рабина Натана, сина купця з Немирова, і в Умані — де похований сам цадик Нахман. Загроза ураження коронавірусом під час цієї прощі дуже велика, адже Ізраїль та США, звідки прибувають хасиди, належать до червоної зони за рівнем поширення цієї хвороби. Щороку саме Вінницький аеропорт приймав кілька десятків рейсів з хасидами, котрим дуже зручно було звідси мандрувати у святі місця.

– Сьогодні ще продовжуються перемовини між державами на рівні МЗС і немає остаточного рішення стосовно святкування єврейського Нового року в вересні 2020. Відповідно і авіаційні програми не сформовано, — інформує директор аеропорту «Вінниця» Ярослав Мазурець.

Час іде, а владі — і хочеться, і колеться… Тим часом в Ізраїлі знову піднімають питання про перенесення могили цадика Нахмана «до землі обітованої».