Вчора поважне і дуже авторитетне журі підбило підсумки десятиденного художнього марафону і оголосило  переможців цього  конкурсу, котрий вже вчетверте відбувається у Вінниці  за ініціативи народного художника України Володимир Козюка.

– Цього року на участь у конкурсі надійшло 860 заявок, 150 учасників пройшли перший відбір і потрапили до фіналу. Обирати фіналістів було досить складно, адже серед претендентів були професійні, знані художники і водночас зовсім молоді. За голосуванням до фіналу потрапило 40 митців, але в силу карантинних обмежень приїхати на конкурс вдалося не всім — розповідав  Володимир Козюк. Тому у  цьогорічному конкурсі взяли участь 32 художника з різних куточків України, а також іноземних держав. 16 учасників працювали в онлайні. Серед них художники з Киргизстану, Узбекистану, Палестини, Іраку, Йорданії, Білорусі, Словенії, Грузії, Кореї, Польщі та Болгарії. Вони працювали поза конкурсом у себе вдома, але записували відеозвернення до учасників пленеру і надсилали фото своїх робіт. Відтак отримали 100 % гарантію на участь у пленері наступного 2021-го року.

Загалом учасники конкурсу за час пленеру написали 178 робіт, це щонайменше по п’ять-шість творів кожен. Художники, які працювали оффлайн, упродовж 10 днів відтворювали на своїх полотнах наймальовничіші куточки української «золотої провінції» – Вінниці та Поділля, проводили майстер-класи, влаштовували персональні виставки та творчі зустрічі. З творчими візитами вони відвідали Житомир, Бар, Бушу, Жмеринку та Браїлів. Кульмінаційною подією став мистецько-пізнавальний квест «Вінницька палітра – сучасне і минуле», який відбувся 23 серпня. Під час події художники писали міські пейзажі та визначні історичні місця Вінниці на чітко визначених локаціях.  Свої творчі здібності під час квесту проявив і голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. На Європейській площі він спробував намалювати головний символ міста – Вінницьку вежу.

Крім цього, в рамках пленеру був даний старт загальноукраїнського проєкту «Велике мистецтво – Велике будівництво» від Міністерства культури України. Адже об’єктами мистецької інтерпретації учасників стали не лише міські пейзажі та визначні історичні місця, але й пам’ятки культурної спадщини. Оскільки у пропозиції Вінницької ОДА до вищезгаданого проєкту подані такі об’єкти, як палац Потоцьких у Тульчині, музей фон Мекк у Браїлові, палац Грохольських-Можайського, палац Комарів у Мурованих Курилівцях, – усі вони включені до пленерної програми.

Під час урочистої святкової вечері  переможці отримали свої нагороди.

Отже, спеціальну відзнаку «The best artist» цього року отримали:

II номінація – Злата Шишман (Україна, Одеса),

I номінація – Христина Козюк (США, Чикаго).

Лауреатами премії імені Валерія Гегамяна стали  – Олександр Брітцев та Неллі Кірман (Харків, Україна)

У номінації «Кращий художник» перемогли:

IІІ номінація – Олександр Назаренко (Україна, Вінниця),

II номінація – Євгенія Божко (Україна, Одеса)

I номінація – Аліна Храпчинська (Україна, Харків)

Гран-прі – Богдан Макаренко (Україна, Київ). Під час пленеру він створив 11 картин, в котрих увіковічнив нашу Вінниччину. Переможець зазначає, що саме у нас — дуже живописні пейзажі. Сам він все життя навчається живопису  і черпає натхнення в природі.

За умовами конкурсу, художники обов’язково мають передати дві обрані оргкомітетом роботи з авторськими правами на них, які підуть у фонд проекту «Кращий художник/The best artist»..

Ілона ВАЛЬТЕР