Своєю ухвалою від 25 серпня  скасував всі рішення сільської ради щодо такого приєднання. Незвичайне судове  засідання відбувалося у Вінницькому окружному адміністративному суді за позовом жителя села Писарівки Орла Петра до Писарівської сільської ради. Позивач вимагав визнання недійсними рішень Писарівської сільської ради щодо приєднання Писарівської громади до Вінницької ОТГ. ЦІ як би не намагалася представник відповідача Ірина Брильянт доводити, що нібито між Вінницею і Писарівською сільською радою нібито є спільна межа, у суду були інші  офіційні документи. То ж ухвала стверджує чітко:

  1. Визнати протиправною бездіяльність голови Писарівської сільської ради Науменка Д.О. по забезпеченню вивчення пропозиції депутатів по заяві від 16 жовтня 2019 року щодо ініціювання добровільного приєднання сіл Писарівка та Щітки Писарівської сільської ради до Сокиринецької ОТГ.
  2. Визнати протиправним та скасувати Розпорядження #91 від 28 жовтня 2019 року голови Писарівської сільської ради Науменка Д.О. в частині пропозиції щодо ініціювання добровільного приєднання до Сокиринецької сільської ОТГ, про пропозицію щодо ініціювання добровільного приєднання до Вінницької ОТГ.
  3. Визнати протиправними дії голови Писарівської сільської ради Науменка Д.О. щодо прийняття Розпорядження #92 від 28 жовтня 2019 року про пропозицію щодо ініціювання добровільного приєднання до Вінницької ОТГ.
  4. Визнати протиправним та скасувати Розпорядження #92 від 28 жовтня 2019 року голови Писарівської сільської ради Науменка Д.О. про пропозицію щодо ініціювання добровільного приєднання до Вінницької ОТГ.
  5. Визнати протиправним та скасувати Рішення #5 37 сесії 7 скликання Писарівської сільської ради від 4 листопада 2019 року про пропозицію щодо ініціювання добровільного приєднання сіл Писарівка та Щітки Писарівської сільської ради до Вінницької міської ОТГ.
  6. Зобов’язати голову Писарівської сільської ради Науменка Д.О. розглянути заяву депутатів Писарівської сільської ради від 16.11.2019 року з урахуванням вимог ч.3 ст.8-1 Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” щодо ініціювання добровільного приєднання сіл Писарівка та Щітки Писарівської сільської ради до Сокиринецької сільської ОТГ.

Повний текст ухвали суду можна буде отримати після 28 серпня 2020 року.

То ж тепер і громадські слухання, котрі відбувалмся у сільському клубі Писарівки 4 грудня 2019 року  можна вважати недійсними, а їхні результати — анулюються. Ось такий фінал отримали всі перекриття траси і акції спротиву.

Але чи матиме вагу ця ухвала напередодні виборів  – ще те питання! Бо у ЦВК вже призначила вибори до Вінницької ОТГ, до складу якої ці два села і будуть входити.

Експерт Асоціації ОТГ України Євген Шаповалов каже, що  маховик запущено і змінити вже нічого неможливо.

“Не варто плутати добровільне об’єднання та зміни до територіального устрою, які відбудуться після виборів 25 жовтня – пояснює він – У суді оскаржувалось рішення сільської ради, хоча вже прийнято два рішення: це постанова Кабміну “Про адмін центри та території громад” та постанова “Про затвердження перспективного плану територій Вінницької області”. Вже п’ятого вересня розпочинається виборчий процес. Вже створена обласні, міські та районні ТВК.  Позов був щодо добровільного об’єднання, але є вже інші нормативно-правові акти, які врегульовують ці питання”.

Ілона ВАЛЬТЕР