Гарячим було зібрання 20 серпня у Тиврові. Цього дня на зустріч з Іриною Борзовою, народним депутатом України від цього округу, з’їхались фермери, сільські голови, керівництво району. Найболючішим для всіх присутніх було земельне питання.

– 17 серпня я дізнався, що орендовані мною 100 га (термін оренди ще продовжується)  за одну ніч переоформлені на агрофірму “Хлібороб” з агрохолдінгу “Кернел”. Це було зроблено незаконно! – заявив фермер Геннадій Муравель. – Мало того, на поле приїхали представники агрохолдінгу,  серед них – офіційно працюючий поліцейський з Гнівані. Фактично вони намагались присвоїти мій урожай і вигнати мене з орендованої землі! Я вважаю це рейдерством з боку агрофірми у змові з поліцією і, звичайно, з держреєстратором, яка і провернула по документах цю оборудку! Мені відомо, що незаконна реєстрація триває і далі!

Його підтримали інші фермери, які вбачають реальну загрозу для власних господарств і врожаїв.

– В мене так само було! По суду я довів свою правоту, але, вибачте, два роки вони користувались моєю землею. Один в полі не воїн, проти “Кернела” сам не підеш! А правоохоронці нас не захищають, а навпаки, залякують. Нам треба об’єднуватись! – наполягав фермер Іван Моргунський.

Народний депутат Ірина Борзова наголосила, що незаконні захоплення земельних угідь, подібні тим, що стались на Тиврівщині,  сьогодні є типовими в Україні.

– Країна міняється, а старі корупційні схеми залишаються! Рейдери зазвичай шукають підтримки поліції, влади, реєстраторів. По даному випадку у Тиврівському районі я звернулась до прокуратури Вінницької області, до обласної поліції та СБУ. Крім того, офіційне звернення направляю у Генеральну прокуратуру, в Міністерство юстиції, в ГУ НП України і вимагаю проведення перевірок, – сказала Ірина Борзова. –  Який план дій я вам пропоную? При виявленні порушень, по-перше, необхідно писати заяви і скарги у правоохоронні і контролюючі органи — а не просто комусь говорити чи телефонувати! Усні звернення не проходять! По-друге, у заявах треба вказувати конкретні прізвища, час і місце порушення, додавати правовстановлюючі документи, витяги з кадастрів тощо. Всі договори оренди треба зареєструвати не просто у реєстратора, а у державному реєстрі речових прав. Поліцейські повинні захищати постраждалих людей, а не рейдерів! І по-третє, має бути суд! Порушенням треба поставити “стоп”  в юстиції, в поліції і в суді!

– Хочу запевнити, що співробітник Гніванської поліції, який кришував це беззаконня, однозначно буде притягнутий до відповідальності та звільнений! Корупційний шлейф тягнеться за цією персоною. Після службового розслідування ми матеріали направимо у ДБР, – пообіцяв Олександр Конєв, заступник начальника ГУ НП у Вінницькій області.

– Прошу всіх – ніколи не давайте хабарів, не намагайтесь підкупити наших співробітників, – звернувся до фермерів Валерій Домбровський, начальник Тиврівського відділення поліції. – Адже той, хто вимагає чи бере хабар, і той,  хто його пропонує чи дає, – обоє несуть кримінальну відповідальність!

Загальну думку висловила Інна Кухарчук, голова ГС “Об’єднана асоціація фермерів України”.

– Зараз можна зареєструвати договори оренди у будь-якому місці України згідно із законом про екстериторіальність! Електронні системи працюють чітко, прозоро, все видно. Але ми хочемо запропонувати, щоб договори реєстрували виключно там, де знаходиться земля, щоб так звані “чужі реєстратори” з інших областей, міст чи сіл не мали доступу до них. Ми просимо народного депутата Ірину Борзову донести до Верховної Ради наше прохання про зняття екстериторіальності! – сказала Інна Кухарчук.

Створення обласної ради сільгоспвиробників — на цьому питанні  акцентував увагу Микола Ткачук, директор департаменту АПР Вінницької ОДА. На Вінниччині більше 430 тис. земельних паїв знаходяться в оренді. Тільки разом, підтримуючи як одне одного, так і своїх орендодавців, сільгоспвиробники зможуть ефективно протистояти рейдерським махінаціям.