– Ми звертаємося до влади та нейбайдужих меценатів черз шпальта найтиражнішої газети. Просимо допомогти, згадати разом з нами минуле та подивитися в майбутнє — врятувати перлину Поділля — палац графа Шереметьева, – закликають жителі села Тиманівка, Тульчинської ОТГ. У палаці реально створити музей пожежного мистецтва в знак пам`яті графа, місце для роботи художників, різьбярів по дереву та інших творчих людей, – запевняють тиманівчани.

– Палац збудований у стилі неоготики, але зараз знаходиться в аварійному стані, та потребує негайного ремонту. Зіпсувалася підлога, посипалася штукатурка зі стін, дах протікає та також потребує втручання зливна система, собливо ринви і труби. – розповідає наглядач за парком Олександр Безбах.

– Так як я наглядаю за парком, то територію біля палацу утримую в належному стані, а це а це 17 га красивої природи. Нажаль, така Подільська велич занепадає, і відремонтувати її – це вище моїх сил. Адже протягом 30 років у приміщенні ніхто не живе, – ділиться пан Олександр. Чоловік розповідає, що працює у цьому історичному місці близько п`яти років, знає ідеально історію палацу, та запевняє, що дана Подільська спадщина має всі шанси на життя.

– Останній власник поміщення — граф Шереметєв. Він придбав палац 30 квітня 1909 року за 1 млн 200 тисяч карбованців. Це засвідчує українська газета “Рада”, що зберігається в бібліотеці Вернадського. Коли сталася революція маєток перейшов у власність тиманівчан, була комуна – об`єдналися бідні селяни, що користувалися панськими землями. Відповідно, “комуна” себе не виправдала, після організації колгоспів зробили тут диспансер. Лікар Дроздовський вивчав пробеми боротьби з туберкульозом, та у 1934 році прийшов до висновку, що місце має потужну енергетику, яка дозволяє лікувати хворих в рази швидше, аніж в інших місцях. Завдяки дендрологічному змісту парку і чистій джерельній воді. Після його досліджень у 1936 році було надано статус санаторія на 60 ліжко місць. Ця справа мала колосальний успіх — хворих виліковували, і кількість місць збільшили — стала 120. Потім нещасна війна та ромунська окупація. Маєток використовували як резиденцію губернатора Геогрія Алексано. І саме вони назвали поміщення чудотворним місцем між Бугом та Дністром. Попри війну, палац зазнав капітального ремонту – став справжньою величчю Поділля. Після війни знову відкрили санаторій. 3 1945 по 2016 роки, та саме приміщення перестали використовувати з 1990. Фіналом життя палацу став невдалий проект пательні, яка посеред зими розмерзлася… Хворих розселили, і вже більше 30 років це чудотворне місце немає ніякого призначення.

Голова Тульчинської ОТГ Валерій Весняний вважає, що обов`язково потрібно рятувати палац графа Шереметьєва. Адже така культурна спадщина як село Тиманівка — це велика рідкість, – запевняє він.

– по можливості ми робимо все те, що від нас залежить, на сьогоднійшній день там три людини, які охороняють музей, щоб його не обікрали. Вони косять та прибирають. Щоб врятувати пам`ятку потрібні капітальні видатки. Бо туди треба не 100 тисяч і не 200, треба десятки мільйонів, щоб відреставрувати той палац, який був на початку 20го століття. Ми подаємо та будемо подаватися на всі культурні проекти. Сподіваємося, що нас почують і цей чарівний палац знову заживе повноцінним життям.

Софія Копач